'Ouders Obama wilden hem laten adopteren'

Voordat Barack Obama werd geboren, overwogen zijn ouders hem af te staan ter adoptie. Dat heeft de vader van de toekomstige president destijds gezegd tegen een Amerikaanse immigratieambtenaar.

Uit een document uit 1961 blijkt dat Obama’s vader tegen de ambtenaar verklaarde dat de 18-jarige Ann Dunham, kort daarvoor met hem getrouwd, bezig was „afspraken te maken met het Leger des Heils om de baby weg te geven”. Het document was opgevraagd door de schrijfster van een biografie over Barack Hussein Obama Senior. Gisteren publiceerde The Boston Globe een passage uit het boek, dat volgende week uitkomt.

In de passage wordt aangetekend dat het onduidelijk is of de jonggehuwden echt overwogen om hun kind te laten adopteren, of dat vader Obama loog. Het was in 1961 nog niet geaccepteerd in de VS dat een student uit Kenia een kind kreeg bij een blanke vrouw.

De immigratieambtenaar vermoedde bovendien dat Obama’s vader al een vrouw had in Kenia. En dat vermoeden was terecht ook al ontkende de vader van de toekomstige president dat.

De familie van Obama’s moeder vertelde de schrijfster dat er nooit sprake is geweest van adoptieplannen. Een voorlichter van het Witte Huis zei dat de president niets afwist van de kwestie tot de onthulling van het document. Obama gelooft niet dat zijn moeder ooit serieus heeft overwogen hem af te staan.