Oud-woordvoerder Britse premier Cameron gearresteerd

Andy Coulson wordt vandaag ondervraagd over betrokkenheid bij het hacken en afluisteren van voicemails tijdens zijn functie als hoofdredacteur van News of the World, de krant die zondag voor het laatst verschijnt. Foto Reuters / Stefan Wermuth

De voormalig hoofdredacteur van News of The World en oud-woordvoerder van de Britse premier David Cameron, Andy Coulson, is vanmorgen aangekomen bij het politiebureau om te worden ondervraagd. Dat meldt The Times.

Update 12:15: Andy Coulson is zojuist gearresteerd, meldt de Britse politie. Lees hieronder de volledige verklaring (afkomstig uit het liveblog van The Guardian):

The MPS [Metropolitan police service] has this morning [8 July 2011] arrested a member of the public in connection with allegations of corruption and phone hacking. At 10.30am officers from the MPS’ Operation Weeting together with officers from Op Elveden arrested a man on suspicion of conspiring to intercept communications, contrary to Section1(1) Criminal Law Act 1977 and on suspicion of corruption allegations contrary to Section 1 of the Prevention of Corruption Act 1906. The man, aged 43yrs, was arrested by appointment at a South London police station. He is currently in custody. The Operation Weeting team is conducting the new investigation into phone hacking. Operation Elveden is the investigation into allegations of inappropriate payments to police. This investigation is being supervised by the IPCC. It would be inappropriate to discuss any further details regarding these cases at this time.

Update 14:12: Ook Clive Goodman, een oud-royaltyverslaggever van de krant, is gearresteerd. Hij zat in 2007 al een aantal maanden vast nadat hij had bekend telefoongesprekken te hebben afgetapt.

Gisteravond werd al bekend dat Coulson vandaag gearresteerd zou worden. Hij zou betrokken zijn geweest bij het hacken en afluisteren van voicemails tijdens zijn functie als hoofdredacteur, die hij tussen 2003 en 2007 bij News of The World bekleedde.

Op 21 januari stapte Coulson op als woordvoerder van premier Cameron en hoofd communicatie van Downing Street. De heropening van een gerechtelijk vooronderzoek naar zijn misdragingen als hoofdredacteur bij News of The World maakte zijn positie onhoudbaar.

Gisteren besloot mediamagnaat Rupert Murdoch de stekker eruit te trekken bij News of the World na aanhoudende publieke druk en weglopende adverteerders.

    • Peter Zantingh