Oud-hoofdredacteur News of The World op borgtocht vrij

Caption: Andy Coulson, former editor of The News of the World, is confronted by the media as he leaves Lewisham police station in London on July 8, 2011. Coulson was being questioned by the police during an investigation into phone hacking while he was in charge at the newspaper. AFP PHOTO ADRIAN DENNIS Voormalig News of The World- hoofdredacteur Andy Coulson verlaat het Londense politiebureau waar hij ruim acht uur vastzat in verband met het Britse afluisterschandaal. Foto AFP / Adrian Dennis

Andy Coulson, oud-hoofdredacteur van News of The World en voormalig woordvoerder van de Britse premier David Cameron, is na een politieverhoor op borgtocht vrijgelaten. Hij zal in oktober moeten terugkeren voor verder verhoor.

Dat meldt the Guardian. Rond half negen verliet Coulson het Lewisham politiebureau na acht uur vastgezeten te hebben. Hij zou betrokken zijn geweest bij het hacken en afluisteren van voicemails gedurende zijn functie als hoofdredacteur. Hij bekleedde tussen 2003 en 2007 die post bij News of The World. Bij zijn vrijlating wilde Coulson geen commentaar geven op vragen van de aanwezige journalisten.

Gisteravond werd al bekend dat Coulson vandaag gearresteerd zou worden. Vanochtend meldde hij zich bij de politie voor verhoor.

Op 21 januari stapte Coulson al op als woordvoerder van premier Cameron en hoofd communicatie van Downing Street. De heropening van een gerechtelijk vooronderzoek naar zijn misdragingen als hoofdredacteur bij News of The World maakte zijn positie onhoudbaar.

In een persconferentie trok Cameron het boetekleed aan voor het aannemen van Coulson als woordvoerder. Hij nam de “volledige verantwoordelijkheid” op zich en wil hij dat de “verachtelijke” daden van News of The World onderzocht worden.

Zondag laatste editie News of The World

Gisteren trok eigenaar en mediatycoon Rupert Murdoch de stekker uit News of The World naar aanleiding van een afluisterschandaal waarbij onder andere een medewerker in 2002 de telefoon van een 13-jarig meisje dat vermist werd ‘hackte’. Al in april werden twee journalisten van de krant in hechtenis genomen in verband met hun rol bij het afluisteren van enkele beroemde Britten. Daarnaast werd bekend dat berichten van slachtoffers van de aanslagen in Londen op 7 juli 2005 en nabestaanden van Britse militairen werden afgeluisterd. Volgens de Britse politie zouden mogelijk zo’n vierduizend mensen afgeluisterd zijn door de krant.

De kritiek op News of The World bereikte haar hoogtepunt toen ook nog eens bleek dat de krant de voicemail van het in 2002 vermiste meisje Milly Dowler hackte. Het feit dat naast beroemde Britten ook normale Britten niet veilig waren voor afluisterpraktijken was de druppel en de grote maatschappelijke verontwaardiging die daardoor ontstond, zette Murdoch ertoe de krant stop te zetten. Zondag verschijnt de laatste editie van de 168 jaar oude tabloid.

Volg de ontwikkelingen rondom het afluisterschandaal van News of The World op het liveblog van The Guardian.

    • Hans Klis