Op vakantie: cameraphone of budgetcamera

Veel foto’s worden met dure smartphones gemaakt. Maar een budgetcamera maakt nog steeds betere vakantiekiekjes. Een bijzonder record op de populaire fotosite Flickr.com: het toestel waarmee de meeste foto’s worden geüpload, is sinds afgelopen maand geen fotocamera meer, maar een iPhone. Mensen grijpen sneller naar de telefoon om een foto te maken. Camera’s in smartphones

Vakantietest: 5 camera's en 5 smartphonesVakantietest: 5 camera's en 5 smartphones

Veel foto’s worden met dure smartphones gemaakt. Maar een budgetcamera maakt nog steeds betere vakantiekiekjes.

Een bijzonder record op de populaire fotosite Flickr.com: het toestel waarmee de meeste foto’s worden geüpload, is sinds afgelopen maand geen fotocamera meer, maar een iPhone. Mensen grijpen sneller naar de telefoon om een foto te maken. Camera’s in smartphones verschillen op het eerste gezicht dan ook  weinig van een standaard compact camera. Zo kan de Nokia N8 foto’s van 12 megapixel maken. En telefoons als de Samsung Galaxy S II en HTC Sensation schieten filmpjes in de maximale high definition resolutie: de pixels vliegen je om de oren.

Maar de kwaliteit van een foto wordt niet door megapixels bepaald. Belangrijker is het optische gedeelte (de lens) en de grootte van de beeldsensor. Smartphones hebben piepkleine lensopeningen vergeleken met een normale camera. Dat betekent dat er veel licht nodig is om een onderwerp behoorlijk vast te leggen.

Is het verschil tussen een gewoon fototoestel en een smartphone inmiddels zo klein dat je op vakantie alleen je telefoon nog hoeft mee te nemen? Eens kijken hoe vijf populaire smartphones zich verhouden met vijf voordelige compactcamera’s, voor deze test uitgeleend door webwinkel Coolblue.nl. Het zijn vijf instaptoestellen, allemaal zo rond de 120 euro. Alleen de Samsung SH-100 steekt er met 179 euro bovenuit: dat komt omdat dit toestel via wifi foto’s kan uploaden naar internet. Ook zit er een aanraakscherm op – dat maakt het toestel overigens niet handiger. Integendeel.

De meest realistische kleuren komen van de Canon (bovenste rij, links) en Panasonic (bovenste rij, midden). De Nokia N8 (onderste rij, twee van rechts) is iets te donker.De meest realistische kleuren komen van de Canon (bovenste rij, links) en Panasonic (bovenste rij, midden). De Nokia N8 (onderste rij, twee van rechts) is iets te donker.

We doen een korte test en maken alle camera’s dezelfde soort vakantiekiekjes. Een vergezicht van een dorpje, een close-up van een molen en  wat plaatjes op het strand met felle kleuren, onder zonnige omstandigheden. Om de videokwaliteit te testen maakten we een filmpje met veel beweging en belichtingsverschillen. Om de afbeeldingen te beoordelen, bekijken we ze in detail op dezelfde computer.

De compactcamera’s

Specificaties camera’s  Nikon Coolpix S3100 (119 euro).  Samsung SH100 (179 euro). Canon Powershot A3300 IS (129 euro).  Sony Cybershot DSC-W530 (119 euro). Panasonic Lumix DMC-FS16 (119 euro). Prijzen kunnen variëren per winkel.

Wat heb je voor iets meer dan honderd euro? Geen geheugenkaartje in ieder geval - die zit voor dat geld niet bij je nieuwe camera. Maar wel meer dan genoeg megapixels en  een lens die 4× of 5× optische zoom biedt – tot een paar jaar geleden kon je in deze prijsklasse  alleen 3× zoom verwachten. Ook goedkope toestellen hebben trucjes aan boord  als glimlachherkenning en grappig bedoelde special effects. Maar deze point and shoot- camera’s gebruik je liever op de volautomatische stand, om zo snel mogelijk een kiekje te nemen.

De toestellen met het meeste groothoekbereik. De beide Samsungs (links) vertonen vertekening aan de zijkant. De kerktorens van de Nokia N8 (rechtsboven) en Panasonic Lumix (rechtsonder) zijn beduidend rechter.De toestellen met het meeste groothoekbereik. De beide Samsungs (links) vertonen vertekening aan de zijkant. De kerktorens van de Nokia N8 (rechtsboven) en Panasonic Lumix (rechtsonder) zijn beduidend rechter.

Al zijn het geen hoogvliegers vergeleken met duurdere camera’s,  de mooiste foto’s en video’s komen van de Panasonic Lumix DMC-FS16 en de Canon Powershot A3300 IS. De Samsung SH 100 heeft een goede groothoek maar overdrijft de kleuren nogal, terwijl de plaatjes van de  Nikon Coolpix S3100 soms scherpte missen. Net als de  Sony DSC-W530 is de Nikon niet consistent met de kleuren. Als je in zonlicht twee foto’s snel achter elkaar neemt, zijn er te grote verschillen.

Ook de videokwaliteit van de Nikon en de Sony (geen HD) – minstens zo belangrijk om een vakantie vast te leggen – blijft achterwege bij de concurrentie. Qua bedieningsgemak legt de Samsung het af tegen de rest van de compactcamera’s: aanraakbediening werkt lang niet zo snel als een paar duidelijke knoppen. De Canon is het makkelijkst te bedienen van allemaal, mede dankzij de grote draaiknop bovenop. Maar daar staat tegenover dat dit nog al een log en dik toestel is, vergeleken met de rest.

De smartphones

Specificaties smartphones: Nokia N8 (Symbian, 410 euro). Samsung Galaxy S II (Android, 540 euro). HTC Sensation (Android, 540 euro). iPhone 4 (iOS, 650 euro). 5 Sony Xperia Arc (Android, 470 euro). Prijs van de telefoons afhankelijk van mobiel abonnement.

Op papier is de Nokia N8  de beste fotocamera onder de telefoons, met een iets grotere beeldsensor, 12 megapixel en een Carl Zeiss-lens. De foto’s van de Nokia hebben inderdaad een prettige groothoek vergeleken met de concurrentie (je krijgt dus meer in beeld) maar de plaatjes zijn redelijk donker. Met wat correctie achteraf is dat te herstellen maar toch de foto’s van de Apple iPhone 4 en de Samsung Galaxy S II komen het beste uit de bus. De HTC Sensation valt qua fotografie en video tegen. De Sony Ericsson Arc toont wel veel details, maar ook wat digitale afwijkingen. Qua kleurstelling en video is de Arc wel goed.

Qua bedieningsgemak verliezen telefoons het van  compactcamera’s:  je moet eerst op zoek naar de foto-app, wachten tot die geopend is en vervolgens is de reactie van de sluiter traag. Tegen die tijd heb je allang een echte camera te voorschijn gehaald, inclusief zoomlens en een betere groothoek. De digitale zoom op een telefoon is onbruikbaar – dat levert alleen maar beeldruis op. Ook de flits van een gewone camera is beter dan die van de smartphones. De Nokia N8 is weer een positieve uitzondering met een ‘echte’ flits en een knop waarmee je in één keer de foto-app opent - net als de Sony Ericsson Arc. Dat wordt ook een belangrijke verbetering van het nieuwe iOS 5: straks kun je ook met de volumeknop een foto maken en rechtstreeks vanuit het beginscherm de foto-app schieten. De bediening van de iPhone-camera is wel relatief eenvoudig met ‘tap-to-focus’ functie - een tik om scherp te stellen.

Fotopuristen weten echter: de onderdelen die nodig zijn voor een fotocamera passen nooit in het ultraplatte formaat van een smartphone.   Een goedkoop fototoestel levert dus bijna altijd betere foto’s op. Maar  smartphones compenseren dit met leuke apps voor fotobewerking als HipstamaticInstagram of FxCamera.  Daarmee krijgt een gewoon plaatje toch dramatische lading door een sepiazweem, een dreigende wolkenlucht of retro-kleuren. Je moet er van houden, van dit nagebootste analoge gevoel.

Ook in het delen van foto’s via netwerksites is de smartphone onverslaanbaar. En nog iets waar telefoons in uitblinken: het scherm. De Android-telefoons, met name de Galaxy S II, hebben een scherm van tien centimeter doorsnede waarop zelfs de meest beroerde foto’s er spectaculair uitzien. Tegelijkertijd geldt dat een groot scherm kwetsbaar is - en duur. Er is wat voor te zeggen om een budgetcameraatje mee te nemen naar het strand; een toestel dat tegen een stootje kan en maar een fractie kost van een smartphone.

Conclusie: qua video winnen de telefoons het, maar met foto’s leveren de budgetcamera’s nog betrouwbaarder resultaten. Persoonlijke voorkeur op basis van deze test: Beste budgetcamera is de Panasonic Lumix DMC-FS16.  Beste smartphonecamera: Galaxy S II of Nokia N8, qua bedieningsgemak de iPhone 4 of Sony Ericsson Arc.