Nu Portugal, straks Italië en Ierland?

Kredietbeoordelaar Moody’s besloot afgelopen dinsdag de rating van Portugal met vier stappen te verlagen tot Ba2. Dat is dezelfde status als Egypte, Jordanië en Turkije. Deze status, ook wel ‘junkstatus’ genoemd, maakt lenen moeilijker en kostbaarder. Moody’s verwacht dat Portugal een tweede pakket noodleningen nodig heeft. Europese politici zijn woedend, want de gevolgen van een slechte rating zijn direct merkbaar. Beleggers reageren meteen: ratings vertellen hun hoeveel risico er aan bepaalde investeringen kleeft. Portugal betaalde woensdag bij een veiling van staatsobligaties al een forse renteopslag. De Europese Centrale Bank maakte het Portugal gisteren iets makkelijker door bekend te maken de eisen aan Portugees staatspapier te versoepelen.

De afwaardering doet het conflict tussen de financiële en de publieke sector fel oplaaien. „Een stomp in de maag”, noemde de Portugese premier Paulo Passos Coelho de beslissing van Moody’s. Met de afwaardering van de Portugese staatsschuld, direct met drie stappen tegelijk, maakte Moody’s duidelijk dat het geen vertrouwen heeft in de oplossingen die politici bedenken voor de eurocrisis.

Mede doordat eurolanden hoge rentes vragen voor leningen aan Griekenland en verstikkende bezuinigingen eisen, neemt de Griekse schuldenberg niet af. Integendeel. Dus zijn vanaf 2012 extra leningen nodig.

Moody’s zegt simpelweg wat velen zeggen: dat deze oplossingen op termijn niet kunnen werken, voor Griekenland, Portugal of welk ander euroland dan ook. Velen denken dat het niet bij deze afwaardering voor Portugal zal blijven. Daarom zijn Europese politici zo geïrriteerd. Krijgt Ierland dadelijk ook junkstatus? En daarna een land dat te groot is om te redden – zoals Italië?