Noors talent Hagen wint rit

De Noorse renner Edvald Boasson Hagen heeft gisteren na een ijzersterke sprint de zesde etappe in de Tour de France gewonnen. Hij versloeg de Australiër Matthew Goss en zijn landgenoot Thor Hushovd. Boasson Hagen (24), die in 2009 Gent-Wevelgem won en wordt gezien als een van de grote talenten in het wielrennen, won daarmee zijn eerste Touretappe.

Vlak voor de finish in Lisieux moesten er door demarrages van onder anderen de Belg Jelle Vanendert en de Spanjaard Alberto Contador renners lossen uit het peloton.

Robert Gesink, de kopman van de Rabobankploeg die woensdag zwaar ten val kwam, zei na afloop tegen de NOS dat hij ontzettend had afgezien. „Mijn lichaam wilde niet echt, ik hoop dat het snel beter wordt, anders heb ik hier niet veel te zoeken”, aldus Gesink. Hij kwam wel in het peloton binnen en verloor geen tijd op gele-truidrager Thor Hushovd en de klassementsrenners. „Je hoopt dat het een beetje meevalt”, zei Gesink, die bij zijn val kneuzingen en schaafwonden over zijn hele lichaam opliep. „Maar zo’n harde finale en zo’n lastige aankomst maken het even zwaar.” Tijdens de etappe kampte de renner ook met materiaalpech en gooide hij op een gegeven moment gefrustreerd zijn fiets in de berm.

Ook andere wielrenners spraken na afloop over een zware etappe. De rit van Dinan naar Lisieux was de langste van deze Tour (226,5 kilometer) en de weersomstandigheden waren slecht. „Dit was de meeste regen die ik op één dag heb gezien in de zeven Tours die ik heb gereden”, zei Cadel Evans. Ondanks de gladde wegen waren er veel minder valpartijen dan een dag eerder, toen bijna alle klassementsrenners wel een keer onderuit gingen. „Het peloton wilde vandaag niet te veel risico’s nemen”, zei Luxemburger Andy Schleck.

De Amerikaanse renner Levi Leipheimer was een van de weinigen die wel ten val kwam. Vijf kilometer voor de finish ging hij onderuit en hij wist daarna niet meer terug te komen in het peloton. Leipheimer, een van de troeven van de Amerikaanse ploeg RadioShack voor het klassement, verloor daardoor meer dan een minuut. Een dag eerder had RadioShack-kopman Janez Brajkovic de Tour per ambulance moeten verlaten na een zware valpartij.

De Rabobankploeg begon de etappe van gisteren met zes renners in het verband. Naast kopman Robert Gesink was de Spaanse renner Juan Manuel Garate er het slechtst aan toe. De renner heeft een breukje in zijn rechterbovenarm. „Dit was voor iedereen zwaar, maar als je fysiek niet helemaal fit bent, is het in de Tour bijna onmogelijk om met de voorsten mee te rijden”, zei Garate gisteravond op de website van zijn ploeg.

„Als ik in één positie blijf zitten op mijn fiets, gaat het vrij goed. Maar als ik anders moet gaan zitten of moet versnellen, is dat erg moeilijk”, vertelde de Spaanse renner vrij laconiek. Hij reed de etappe met een aantal pijnstillers uit.