Natalie Cole opent North Sea Jazz

Curacao, 04-09-2010. Nederland heeft ze al jaren niet meer bezocht, maar dat North Sea Jazz nu ook op Curacao plaats vindt was voldoende om Natalie Cole eindelijk over de streep te trekken. Haar concert was daarom bijzonder. Foto: Andreas Terlaak Natalie Cole, vorig jaar tijdens North Sea Jazz Curaçao, met haar diamanten microfoon. Foto NRC / Andreas Terlaak

Ze was niet alleen met diamanten behangen, ze zong ook door een met diamanten belegde microfoon. Natalie Cole was gisteravond met veelvuldig schitterende glamourjazz de hoofdact van het North Sea Jazz Gala – de feestelijke opening van het driedaagse muziekfestival in Ahoy, Rotterdam.

“Gaat u lekker zitten. Knip in je vingers, klets op je dijen, of die van je buurman”, sprak de Amerikaanse zangeres, die ooit met de ode aan haar vader Nat King Cole Unforgettable… With Love in 1991 zes Grammy’s won.

Haar commerciële pop- en r&b-hits uit de jaren tachtig liet Cole gisteren links liggen.

In haar oranje japon met flinke strik legde ze met haar romige stem een smeuïg crèmelaagje op tonen van weleer. Met haar tienkoppige band was ze stijlvast en bracht ze voor de gelegenheid vooral jazzklassiekers als ‘Come Rain Or Come Shine’, ‘Smile’, ‘Route 66’ en ‘What a Difference A Day Makes’.

Maar liefst drie toetsenisten had ze daarvoor meegenomen: aan de vleugel, keyboard en synthesizer.

De laatste was verantwoordelijk voor mierzoete toefjes digitale violen.

Er kwam een broeierig ‘Fever’, op spaarzame maar doeltreffende begeleiding van bas en drums. En ook Nancy Wilsons ‘Guess Who I Saw Today’, bracht ze met de juiste theatrale verve. ‘Fiesta In Blue’ was haar groet naar de 90-jarige vocalist Jon Hendricks, die zaterdag met Al Jarreau en Kurt Elling optreedt met het Metropole Orkest. Een overtuigende verleidelijke blues met alleen haar kwartet. ‘Unforgettable’, waarop Cole – met dank aan de moderne techniek – samen zong met haar vader, werd een toch wat ridicule invuloefening met zijn stem op band en haar woorden op de stippellijntjes.

Vooraf aan Cole trad pianist/zanger Ruben Hein met zijn band op. Hij maakte er met zijn zwoele, losse singer-songwritersjazz een vrolijke losse show van. „Dit nummer is ook uit op vinyl. U weet wat dat is? Ach, als ik zo rondkijk kan ik concluderen dat iedereen hier daar zeker van gehoord heeft.”

Evenals Cole geeft ook Hein dit North Sea Jazz nog een eigen show.

Er worden in totaal zo’n 70.000 bezoekers verwacht op het festival met ruim 150 optredens in twaalf zalen. Daarnaast gaan er 9.000 naar de nachtshows van Prince. Het is de eerste keer dat hij zich op dergelijke wijze aan een festival verbindt.

Even gingen tal van geruchten dat de superster nog ergens een pre-show zou geven. Hij hield het bij een soundcheck in Ahoy.

De komende editie legt verder naast optredens van jazzlegendes als Roy Ayers, Ahmad Jamal, Pharoah Sanders en Toots Thielemans de nadruk op artiesten die de jazz en aanverwante muziek artistiek nieuwe impulsen geven.

Artiesten als Rumer en Lee Konitz hebben om gezondheidsredenen afgezegd.

Luister naar Still Unforgettable van Natalie Cole op Spotify
    • Amanda Kuyper