Michael Rasmussen wil 5,6 miljoen euro van Rabobank

De Deense wielrenner Michael Rasmussen droeg in de Tour van 2007 de gele trui en leek de ronde te gaan winnen. Zijn Nederlandse ploeg, Rabobank, haalde hem echter uit de ronde omdat hij had gelogen over ‘whereabouts’. Foto Reuters / Eric Gaillard

Michael Rasmussen eist een schadevergoeding van 5,6 miljoen euro van zijn voormalige wielerploeg Rabobank. Dat laat zijn advocaat weten aan De Telegraaf.

Rasmussen werd door Rabobank uit de Tour de France van 2007 gehaald omdat hij onjuiste informatie had verschaft over zijn whereabouts, waar hij verbleef in de voorbereiding op de Tour. De nu 37-jarige Deen reed op dat moment in de gele leiderstrui en leek hard op weg de ronde te winnen. Later werd hij nog twee jaar geschorst.

Nu eist Rasmussen 5,6 miljoen euro voor misgelopen inkomsten. In 2008 werd door de Utrechtse kantonrechter al bepaald dat de renner weliswaar terecht ontslagen was, maar dat Rabobank voor aanvang van de Tour de France al genoeg informatie had om hem de wacht toe te zeggen. Ze hadden hem niet op staande voet mogen ontslaan tijdens de ronde.

Destijds werd de schadevergoeding vastgesteld op 715.000 euro. Daar zou volgens Rasmussen echter bij opgeteld moeten worden wat hij miste aan sponsorcontracten, criteriums (lucratieve eendagswedstrijden die kort na de Tour worden verreden) en premies. Nu het vier jaar later is, kan bovendien ingeschat worden wat de gemiste inkomsten op de lange termijn zijn. Bij het winnen van de Tour had hij een miljoenencontract kunnen tekenen, stelt hij.

Volgens zijn advocaat, André Brantjes, zal de zaak voorkomen in september of oktober.