Met Paul Simon komt festival op gang

Nederland, Rotterdam, 08-07-2011. Concert van Paul Simon op North Sea Jazz 2011 in het Rotterdamse Ahoy. Foto: Andreas Terlaak
Nederland, Rotterdam, 08-07-2011. Concert van Paul Simon op North Sea Jazz 2011 in het Rotterdamse Ahoy. Foto: Andreas Terlaak Paul Simon tijdens zijn show op North Sea Jazz 2011. Foto NRC / Andreas Terlaak

Met het optreden van Paul Simon kwam het North Sea Jazz festival vrijdag echt op gang. Het publiek dromde massaal samen om de superster en zijn achtkoppige band hun relaxte popgrooves te horen spelen.

De avond begon met onder meer de oerdegelijke blues van Matt Schofield, de hupse vocal jazz van Kris Berry en de melancholiek schurende sax van Yuri Honing, die zijn nog uit te brengen album op publiek uitprobeerde. Bij de nieuwe jazzsensatie Esperanza Spalding stond nog een lange rij teleurgestelde fans voor een reeds overvolle zaal.  ‘Ik heb alleen voor haar een kaart gekocht´, smeekte een man tevergeefs. Hij mocht er niet in.

Aanvankelijk leek Paul Simon een beetje achter zijn band aan te lopen, met stuk voor stuk sterke en stevig spelende muzikanten. Maar na die moeizame opener, The Boy in de The Bubble, pakte hij terug met 50 ways to leave your lover.

Daarna speelde hij onder meer zijn dit jaar uitgebrachte nummer So Beautiful or So What, de titeltrack van zijn elfde soloalbum, een heerlijk funky marcherend ritme, waar zijn herkenbare scherpe stemgeluid goed bij paste - van het orgel en de gitarist kwamen de tegendraadse tonen. Daarna speelde hij een nummer met een mix van stijlen, waarbij de accordeonist en de percussionist op zijn raspbord allebei een opwindende solo deden. Routineus lijkt het nooit bij de man die al zo’n rijke carrière achter zich heeft. Simon omarmt nog altijd het muzikaal avontuur.