Mark Cavendish wint zevende etappe Tour de France

Britain's Mark Cavendish (R) kisses a hostess on the podium after winning the 218 km and seventh stage of the 2011 Tour de France cycling race run between Le Mans and Chateauroux, center France, on July 8, 2011. AFP PHOTO / PASCAL PAVANI Cavendish zoent voor de tweede maal deze Tour de rondemiss

Mark Cavendish heeft de zevende etappe van de Tour de France gewonnen. De Britse wielrenner van Team HTC-Columbia behaalde vandaag zijn tweede overwinning door in een massasprint als eerste over de meet te komen.

In de sprint versloeg hij Alessandro Petacchi (Lampre), die tweede werd, en André Greipel (Omega Pharma-Lotto), die als derde over de finish kwam.

De etappe voerde over 218 kilometer van Le Mans naar Chateauroux en was nagenoeg vlak. Vier renners vormden al gauw een kopgroep, onder wie Gianni Meersman (Française des Jeux), ploeggenoot Mickael Delage, Pablo Urtasun (Dauphiné Libéré) en de Fransman Yannick Talabardon (Saur Sojasun) . Negen kilometer voor de streep werden zij bijgehaald.

Tijdens de zevende etappe moesten twee grote namen opgeven. Tom Boonen, die twee dagen geleden betrokken was bij een zware valpartij, moest aan zijn verwondingen toegeven; Podiumkandidaat Bradley Wiggins moest na een valpartij op 40 kilometer van de finish de handdoek in de ring gooien.

De Noor Thor Hushovd behoudt het geel, de Nederlander Robert Gesink nam door een valpartij van Geraint Thomas de witte jongerentrui over.

Volg ook de dagelijkse tourcolumn van Peter Zantingh.

De zevende etappe in de Tour de France, van Le Mans naar Chateauroux. Foto Letour.frDe zevende etappe in de Tour de France, van Le Mans naar Chateauroux. Foto Letour.fr

    • Dirk Wijnand de Jong