‘Mao’s massamoord’ wint Samuel Johnson Prize

‘Mao’s massamoord’ van de Nederlandse sinoloog Frank Dikötter heeft de BBC Samuel Johnson Prize gewonnen. Dit is één van de grote literaire prijzen in het Verenigd Koninkrijk. De prijs bedraagt 24.000 euro. Voor Mao’s Great Famine, zoals de oorspronkelijke titel luidt, baseerde de in Hong Kong wonende Dikötter zich op veelal verborgen archieven die een nieuw

‘Mao’s massamoord’ van de Nederlandse sinoloog Frank Dikötter heeft de BBC Samuel Johnson Prize gewonnen. Dit is één van de grote literaire prijzen in het Verenigd Koninkrijk.

De prijs bedraagt 24.000 euro. Voor Mao’s Great Famine, zoals de oorspronkelijke titel luidt, baseerde de in Hong Kong wonende Dikötter zich op veelal verborgen archieven die een nieuw licht werpen op het sociale experiment waaraan Mao China tussen 1958 en 1962 onderwierp. De ‘Grote Sprong Voorwaarts’ joeg 45 miljoen Chinezen de dood in.

Dikötter werkt aan de universiteiten van Hong Kong en Londen en schreef negen eerdere boeken over China. Juryvoorzitter Ben Macintyre, historicus en journalist, noemde het boek ‘verplichte literatuur voor iedereen die een beter begrip wil krijgen van de geschiedenis van de 20e eeuw’.

Ook NRC-Chinacorrespondent Oscar Garschagen acht het boek onmisbaar voor een beter begrip van China. In zijn recensie schreef hij: “Mao’s Great Famine lezen in het steeds welvarender China van 2011 is een ervaring op zichzelf. Niemand onder de veertig weet van deze periode, ouderen daarentegen geven meestal de Russen of het weer de schuld van de hongersnood. Mao is in dat opzicht nog altijd onaantastbaar, hem wordt weinig kwalijk genomen. Combineer de Grote Sprong Voorwaarts met de herinneringen aan de Japanse bezetting (1937-1945), de Culturele Revolutie en de slachting van juni 1989 op het Tiananmenplein en het wordt opnieuw duidelijk waarom de angst voor politieke experimenten en de afkeer van ideologieën in China zo diep geworteld zijn.”  Het boek is in vertaling verschenen bij Het Spectrum.