Liefdesbaby GTST plots in de huwbare leeftijd

‘De tijd van onbezorgdheid is voorbij’. Het was jarenlang de eerste zin van de begintune van soapserie Goede Tijden Slechte Tijden. Dan wist je meteen waar je aan toe was. Er stond de personages in het fictieve dorpje Meerdijk weer een hoop onheil te wachten. Jarenlang volgde ik de verwikkelingen van mensen als Laura, Ludo en Janine met plezier. Tot ik begon te puberen, toen was ik hun bordkartonnen werkelijkheid zat.

Vanavond grijpt de grote seizoens-cliffhanger plaats. Een bloedstollende verhaallijn zal tot een hoogtepunt komen om de kijker vervolgens de hele zomer in spanning te laten over de afloop.

Een ideaal moment om na jaren weer eens een aflevering te bekijken. En wat blijkt? Tijden veranderen: de goede, maar ook de slechte. De leader is verworden tot een gemolesteerde, hippere versie van het origineel en in de begintune is de treffende eerste zin helaas gesneuveld.

De eerste scene waarin ik binnenval draait om Laura Alberts. Met Laura Alberts heb ik veel meegemaakt. Alleen heet ze geen Alberts meer. Ze heet Selmhorst, wat ongetwijfeld betekent dat ze gescheiden is, hertrouwd na de moord op haar ex-man of een schuilnaamheeft om uit handen te blijven van de Poolse maffia.

Het ziet er naar uit dat het zomerspektakel dit jaar draait om het huwelijk van Nina. Die herken ik ook nog, dat was de liefdesbaby van Ludo en Janine. Maar wacht even: Nina gaat trouwen? Toen Nina geboren werd, was ik elf. Dan zou ze nu veertien moeten zijn. Na nader onderzoek blijkt dat de leeftijd van soapkinderen na een aantal seizoenen worden gereviseerd. Hun rol wordt dan plots overgenomen door een jong volwassen acteur en opeens zijn ze geen vijf of zes meer, maar achttien. Scheelt een hoop gedoe.

„Ik trouw maar één keer”, zegt Nina aan de vooravond van haar bruiloft.

Ja, ja…

De wereld van GTST is een snelkookpan van de realiteit. Toen actrice Lieke van Lexmond onlangs aankondigde dat ze de serie gaat verlaten omdat ze toe is aan een nieuwe uitdaging, vroeg ik me af of die nieuwe uitdaging soms het RIAGG was. Als je na jaren trouwe dienst besluit deze serie te verlaten, heeft je personage waarschijnlijk vijf moorden, zeven abortussen, vier scheidingen en twee terminale ziektes overleeft. Een dorp vol met dat soort mensen zal nog last gaan krijgen van de bezuinigingen op psychiatrie.

Maar hoe ongeloofwaardig de gebeurtenissen ook zijn, na twintig minuten GTST voel ik de eerste symptomen van verslaving toch weer opborrelen. Morgen wil ik weten hoe het afloopt en de komende zomer zit ik hoogstwaarschijnlijk nagelbijtend te gissen naar de afloop om er in september achter te komen dat Nina opeens zesenvijftig is geworden.

Schrijver en cabaretier Johan Fretz vervangt tv-recensent Hans Beerekamp tijdens diens vakantie.

    • Johan Fretz