Ruimteveer Atlantis, de lucht in of aan de grond?

The space shuttle Atlantis is seen as the rotating service structure (L) is rolled back on July 7, 2011 at Kennedy Space Center in Florida. Preparations continue for the July 8 launch of STS-135, the final flight of the shuttle program AFP PHOTO/Jim WATSON Ruimteveer Atlantis in de steigers

Het bijvullen van de brandstoftank is begonnen, maar of spaceshuttle Atlantis vandaag gelanceerd wordt, hangt af van het weer. De huidige ongunstige weersomstandigheden in de nabijheid van het Kennedy Space Center in Florida kunnen roet in het eten gooien van de allerlaatste vlucht van de NASA-ruimteveer.

De lancering, waarbij naar verwachting 500.000 tot 750.000 mensen aanwezig zullen zijn, staat gepland voor 17.26 uur Nederlandse tijd. Om 19.30 uur besluit NASA of de Atlantis groen licht krijgt of aan de grond blijft.

Wetenschapsjournalist Bruno van Wayenburg, een van 2300 journalisten ter plekke, laat weten dat de lancering vanwege het slechte weer vermoedelijk niet doorgaat.

“In technisch opzicht zijn ze er klaar voor, maar het weer speelt parten. De brandstoftanken worden bijgevuld en de astronauten kunnen elk ogenblik in hun pakken worden gehesen. Maar met regen of wind vindt er geen lancering plaats. Die zal dan met 24 uur worden uitgesteld of misschien zelfs tot zondag, om de astronauten tot rust te laten komen.”

Op de website van nieuwszender MSNBC is een livestream te volgen van de activiteiten op het ruimtestation.

Bekijk hier een eerbetoon aan het Amerikaanse ruimteveerprogramma:

http://www.youtube.com/watch?v=KPdwhT3gvT8

    • Dirk Wijnand de Jong