Kortkolom buitenland

Berlijn: eicellen voor ivf onderzoeken mag

Berlijn. De Duitse Bondsdag is gisteren na een emotioneel beladen debat akkoord gegaan met beperkte toelating van zogeheten pre-implantatie diagnostiek. Daarmee kunnen genetische afwijkingen in eicellen of embryo’s worden opgespoord, voorafgaand aan een ivf-behandeling. De in Duitsland om ethische reden omstreden diagnostiek zal alleen mogelijk zijn als op grond van genetische afwijkingen bij de ouders het waarschijnlijk is dat het kind een erfelijke ziekte heeft of niet-levensvatbaar is. Een medisch advies hierover is verplicht; een ethische commissie zal ieder geval beoordelen. De Duitse kerken hebben het besluit als „verkeerd en gevaarlijk” bekritiseerd. (NRC)

Zeker vijftig doden bij geweld in Karachi

Karachi. Bij gevechten tussen gewapende groepen in Karachi, de grootste stad van Pakistan, zijn de afgelopen drie dagen zeker vijftig mensen omgekomen, zo hebben de autoriteiten gisteren bekendgemaakt. De politie zegt verschillende verdachten te hebben gearresteerd en probeert de situatie onder controle te krijgen. Gistermiddag namen onbekende schutters nog twee bussen onder vuur in een stadsdeel, waarna er schietpartijen op straat uitbraken. Karachi (18 miljoen inwoners) wordt al jaren geplaagd door geweld. Dat wordt veelal toegeschreven aan bendes die banden hebben met rivaliserende politieke partijen en aan etnische en sektarische spanningen. (AP)

Reeks explosies in Turkmeense stad

Abadan. In Abadan, zo’n twintig kilometer van de Turkmeense hoofdstad Asjgabat, heeft gistermiddag een reeks mysterieuze explosies plaatsgevonden. Volgens de autoriteiten, in een hoogst ongebruikelijke verklaring, is er vuurwerk in een opslagplaats ontploft als gevolg van de extreme warmte. Er zouden geen doden of gewonden zijn. De oppositie in ballingschap zegt dat er een groot wapendepot ontploft is en dat de ravage compleet is in de stad. Er zouden tientallen doden zijn. Inwoners zijn volgens een regeringsfunctionaris geëvacueerd. President Goerbangoeli Berdimoechamedov heeft intussen een spoedvergadering belegd. Turkmenistan geldt als een van de meest gesloten landen ter wereld. (AFP)

Canada beëindigt missie in Afghanistan

Kabul. Canada heeft gisteren officieel de deelname aan de gevechtsmissie in Afghanistan beëindigd. Tijdens een ceremonie in de zuidelijke provincie Kandahar werd de operatie overgedragen aan de Amerikanen. Na Nederland is Canada het tweede land met een belangrijke bijdrage aan de NAVO-missie dat zich terugtrekt uit Afghanistan en overgaat op een trainingsmissie. Daarvoor blijven 950 Canadese militairen in Afghanistan; 2.850 militairen van de gevechtsmissie gaan naar huis. Canada was bijna tien jaar aanwezig in Afghanistan, 157 Canadese militairen kwamen om. (AP)

Executie Mexicaan in Texas na ‘stop’ Obama

Washington. De Amerikaanse staat Texas heeft gisteren een Mexicaan geëxecuteerd, ondanks een verzoek om uitstel van het Witte Huis. De 38-jarige Humberto Leal Garcia was veroordeeld voor het verkrachten en vermoorden van een 16-jarig meisje in 1994 . Bij zijn arrestatie was Leal Garcia niet ingelicht over zijn recht op consulaire bijstand van Mexico. Dat is in strijd met de internationale verdragen, ondertekend door de VS. Het Witte Huis vroeg om uitstel van de doodstraf voor Garcia, zodat het Congres tijd zou hebben om over adequate wetgeving te stemmen. Dat voorstel werd door het Hooggerechtshof afgewezen, gevolgd door de executie. (AP, Reuters)