Kortkolom binnenland

Extra muur kliniek na ontsnapte geliefden

Rotterdam. De forensisch psychiatrische kliniek in Assen, waaruit vorig jaar twee patiënten ontvluchtten, laat een muur bouwen rond het deel van het gebouw waar de ontsnapping plaatsvond. De twee, die verliefd waren, konden pas na een week worden aangehouden. Er ontstond commotie omdat de burgemeester van Assen pas na vier dagen werd geïnformeerd over de ontsnapping. Volgens de directeur van de kliniek was de ontsnapping één van de redenen om de beveiliging aan te scherpen. „Maar door het extra stuk muur krijgen we ook een nieuwe patio, waar patiënten naar buiten kunnen.” Het paar heeft tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. De vrouw is in beroep gegaan en wordt nu onderzocht in het Pieter Baan Centrum. (NRC)

Veelvuldig seksuele intimidatie bij defensie

Rotterdam. Van de ruim 9.000 vrouwen die voor defensie werken, heeft 44 procent te maken gehad met ongewenst seksueel gedrag van collega’s. Dat blijkt uit een steekproef van het ministerie van Defensie, waaraan 2.000 militairen en burgers meewerkten. Negen procent van de vrouwen heeft echt last van ongewenste aandacht, aanrakingen of dwang gehad. Defensie doet na incidenten in 2006 elke twee jaar onderzoek naar seksuele intimidatie, pesten en discriminatie. Na een daling tot 2008 bleef de afgelopen twee jaar het aantal incidenten ongeveer gelijk. (NRC)

Rechter: slachtrapport Wageningen correct

Wageningen. Er zijn geen concrete aanwijzingen dat aan de wetenschappelijke onafhankelijkheid van twee rapporten van de Wageningen Universiteit over onverdoofd slachten moet worden getwijfeld. Dat heeft de rechtbank in Arnhem gisteren bepaald. Ook is er geen inbreuk gemaakt op het recht van vrijheid van godsdienst. In het onderzoek van de universiteit werd de conclusie getrokken dat de onverdoofde slacht extra stress en pijn oplevert. Twee joodse organisaties spanden vervolgens een kort geding aan. (Novum)