Kort nieuws Economie

SBM vormt consortium voor bouw LNG-schip

Rotterdam. SBM Offshore, de Schiedamse dienstverlener voor de olie- en gasindustrie, vormt een internationaal consortium met twee andere concerns voor de bouw van een zogeheten FLNG-schip. Zo’n schip pompt aardgas op uit de zeebodem en koelt dat meteen af tot een temperatuur van -162 graden Celsius, waardoor het gas krimpt, vloeibaar wordt, en makkelijker te transporteren is. De partners zijn het Duitse bedrijf Linde, dat is gespecialiseerd in de bewerking van gassen, en het Taiwanese olie- en gasbedrijf PTT. Het Taiwanese concern heeft concessies voor drie gasvelden in de Timorzee, zo’n 700 kilometer ten westen van de stad Darwin in Noord-Australië. De drie bedrijven nemen naar verwachting volgend jaar de definitieve beslissing om al dan niet het schip te bouwen. Volgens een woordvoerder van SBM Offshore, dat zijn hoofdkantoor op Monaco heeft, vraagt het schip een totale investering van circa 3 miljard euro. (NRC)

ING verkoopt Car Lease aan BMW voor 700 mln

Amsterdam. Bankverzekeraar ING verkoopt het onderdeel Car Lease voor 700 miljoen euro aan de Duitse autofabrikant BMW. De verkoop zal volgens ING uiteindelijk 530 miljoen euro aan het zogeheten kernvermogen toevoegen. De verkoop past in de nieuwe strategie van ING om zich alleen nog te richten op bankieren binnen Europa. Eind vorige maand verkocht het concern de Amerikaanse tak van zijn internetspaarbank, IND Direct. Bij Car Lease werken 1.200 mensen. (Novum/Dow Jones)

Meer passagiers in juni voor Air France-KLM

parijs. Luchtvaartbedrijf Air France-KLM heeft afgelopen juni meer passagiers vervoerd vergeleken met dezelfde maand een jaar geleden. Het aantal passagiers steeg met 4 procent naar 6,7 miljoen. De stijging was vooral toe te schrijven aan de regio’s Europa, het Caraïbisch gebied en de Indische Oceaan. In het Midden-Oosten en Afrika vervoerde het bedrijf juist minder mensen, mede door de politieke onrust. Air France-KLM bracht ook cijfers naar buiten over het vrachtvervoer in mei. Dat was met 2,8 procent gedaald vergeleken met vorig jaar, door de onrust in het Midden-Oosten. (Dow Jones)