Kabinet schrapt embargo Prinsjesdag en wil Kamers verkleinen

Het kabinet wil het aantal leden van de Eerste en Tweede Kamer terugbrengen en ook verdwijnt het embargo op de Miljoenennota en de begrotingen voor Prinsjesdag.

Dat zei premier Mark Rutte tijdens zijn laatste persconferentie in Den Haag voor het zomerreces. Hier nam hij ook de tijd om even kort “over de schouder” te kijken en terug te blikken op het afgelopen jaar. Zo sprak hij over een “constructieve” samenwerking van het minderheidskabinet met de oppositie over onder andere de politietrainingsmissie in Kunduz en het pensioenakkoord.

Vanmiddag maakte minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner na de ministerraad al het voorstel bekend om het aantal leden van de Tweede Kamer terug te brengen naar 100 en de Eerste Kamer te verkleinen van 75 naar 50 senatoren. Rutte legde uit dat dit voorstel past in het beleid van de regering om de hele overheid af te slanken.

Daarnaast wil het kabinet ministeries samenvoegen, waardoor duizenden arbeidsplaatsen zullen verdwijnen. Volgens de premier is het vreemd om daarbij de volksvertegenwoordiging te ontzien. Rutte: “Ik ben dan wel geen ambtenaar, maar ik word ook door de belastingbetaler betaald.” Minister Donner liet eerder vanmiddag al weten dat het even kan duren voordat een kleiner parlement een feit is, hiervoor moet namelijk de grondwet voor gewijzigd worden.

Ook sprak premier Rutte op de persconferentie over het schrappen van het embargo op de Miljoenennota en de beleidsbegrotingen voor journalisten en maatschappelijke organisaties. Dit jaar zullen de stukken op de vrijdag voor Prinsjesdag in te zien zijn voor deze partijen, voor politici geldt dan wel een embargo. Zij mogen pas na het uitspreken van de troonrede door koningin Beatrix hierop reageren. Dit zou “verkramping” door het embargo voorkomen.

De afgelopen twee jaar kregen pers en politici de Miljoenennota en de beleidsbegrotingen pas na de troonrede onder ogen. Alleen de fractievoorzitters kregen de stukken al op vrijdag onder embargo. Journalisten klaagden vorig jaar, omdat zij zich onder grote tijdsdruk door de dikke pakken papier moesten werken. Het kabinet wil hiermee echter tegengaan dat de stukken vooraf uitlekten, zoals de jaren daarvoor steevast gebeurde.