ING doet autoleasetak over aan BMW-dochter

De bank-verzekeraar ING verkoopt zijn autolease-activiteiten voor 700 miljoen euro aan het Duitse autobedrijf BMW. Dat maakt de Nederlandse bank vanochtend bekend.

De bestuurstop van ING verwacht dat de verkoop een extra buffer van 530 miljoen euro aan de kapitaalpositie van het financiële concern zal toevoegen. De zogeheten core tier-1 ratio – het kernvermogen uitgedrukt als percentage van het vreemde vermogen – zal erdoor met 17 basispunten versterkt worden, stalt de bank. De ratio komt daardoor uit op 9,3 procent.

De bank doet zijn divisie ING Car Lease over aan Alphabet, een onderdeel van BMW. De autolease-afdeling van ING heeft circa 1.200 mensen in dienst en het balanstotaal bedroeg eind vorig jaar 3,5 miljard euro. ING verwacht dat de transactie in het vierde kwartaal van 2011 zal worden afgerond. Tot dan kan de bank nog genieten van de inkomsten.

„ING verkoopt ING Car Lease voor een goede prijs”, zegt analist Lemer Salah van SNS Securities. De Nederlandse bank-verzekeraar is sinds enkele maanden bezig met een grote schoonmaak, die werd afgedwongen door de Europese Commissie. In ruil voor de staatssteun die de groep in het verleden ontving als gevolg van de kredietcrisis, moeten onderdelen worden verkocht. Het concern splitst de bancaire en verzekeringsactiviteiten op en verkocht vorige maand ook al de Amerikaanse tak van de internetspaarbank ING Direct aan het Amerikaanse Capital One.

Tegelijkertijd verbeterde de financiële groep zijn resultaten. In het eerste kwartaal van dit jaar boekte ING 1,37 miljard euro winst. Vorig jaar was dat in dezelfde periode 923 miljoen euro. Ook wist ING het rendement op eigen vermogen te verbeteren van 10,3 procent vorig jaar naar 14,7 procent in het eerste kwartaal van dit jaar.

De koers bleef vanochtend nagenoeg ongewijzigd op 8,5 euro: een daling van 0,29 procent