Hij had er eigenlijk al wel een beetje op gerekend

Met een mooie truc stelde de renner van Vacansoleil de bolletjestrui veilig.

Hij pakte genoeg punten om vandaag en morgen in de trui te blijven rijden.

De witte helm met de rode bolletjes lag al klaar, twee weken geleden bij de presentatie van de Nederlandse wielerploeg Vacansoleil-DCM. Hoewel het kleine team pas voor de eerste keer de Tour de France zou gaan rijden, kondigde de ploegleiding alvast vol bravoure aan dat als een van de renners de bolletjestrui voor de leider in het bergklassement zou veroveren, hij de bijpassende helm direct op kon zetten. De helmen bij de gele trui, voor de leider in het algemeen klassement, en de groene, voor de snelste sprinter van het peloton, waren ook al af.

Johnny Hoogerland deed er toen nog een schepje bovenop. Hij wilde de bolletjeshelm wel vooraf even passen, pochte hij op de ploegpresentatie. Om er zeker van te zijn dat de helm goed zou zitten.

Gisteren bewees Hoogerland dat Vacansoleil de bolletjeshelm niet voor niets heeft meegenomen naar Frankrijk. De renner verzamelde in de zesde etappe van de Tour de France, van Dinan naar Lisieux, voldoende punten op twee korte beklimmingen om in de etappes van vandaag en morgen in de bolletjestrui te rijden. Precies zes jaar eerder, in een etappe op 7 juli 2005, was Karsten Kroon de laatste Nederlander die één van de drie leiderstruien in de Tour de France veroverde.

De renners van Vacansoleil hadden zich in de eerste week van de Tour al een aantal keer laten zien, ondanks dat ze ook betrokken waren bij een aantal valpartijen. In de eerste etappe zat Lieuwe Westra mee in een kopgroep van drie man. De Franse Vacansoleil-renner Romain Feillu finishte in de derde rit als tweede in de massasprint. En dinsdag reed Hoogerland lange tijd vooruit, met nog vier andere renners. Onderweg kwam hij als eerste boven op de 237 meter hoge Côte de Laz, en pakte zo een punt voor het bergklassement. „Allez Johnny”, moedigde de Franse oud-renner Jacky Durand, tegenwoordig commentator bij Eurosport, Hoogerland onderweg aan bij zijn zoveelste demarrage. Durand, die befaamd was om zijn tomeloze aanvalslust en lange ontsnappingen, herkent wel wat van zichzelf in de 28-jarige Zeeuw.

Gisteren sprong Hoogerland, die pas op zijn 25ste doorbrak bij de profs, opnieuw mee in een ontsnapping. Ook zijn ploeggenoot Lieuwe Westra zat in de kopgroep van vijf man, die lange tijd vooruit reed in de langste etappe (226 kilometer) van deze Tour. Op de 335 meter hoge Côte de Saint-Michel-de-Montjoie en de Côte du Bourg d’Ouilly (203 meter) kwam Hoogerland achtereenvolgens als eerste en tweede boven.

Met een fraaie truc stelde de moegestreden Hoogerland vervolgens zijn bergtrui veilig. Hij stuurde zijn ploeggenoot Westra voor de laatste helling van de dag vooruit, en die kaapte het laatste puntje van het bergklassement weg. Hoogerlands concurrent in de kopgroep, Anthony Roux uit Frankrijk, kon hem toen niet meer inhalen. „Zonder Lieuwe had ik het niet gered”, zei Hoogerland na afloop tegen de NOS.

Morgen gaat het peloton voor het eerst de bergen in. De finish van de etappe ligt in skioord Super-Besse. Het is de vraag of Hoogerland zijn trui kan behouden als de echte klimmers zich vooraan het peloton melden, hoewel hij tijdens de Ronde van Spanje in 2009 goed kon aanklampen in de zware bergetappes. Vorig jaar won Hoogerland de bergtrui in de Ronde van Polen. „Ik heb 200 kilometer op kop gereden”, zei Hoogerland bij de finish tegen De Telegraaf. „Dat zal vrijdag zeer doen.”

Vacansoleil-ploegleider Michel Cornelisse was dolblij na de etappe. „Dit is voor onze ploeg de eerste trui in een grote ronde”, zei Cornelisse tegen de NOS. „Laten we hopen dat de volgende een andere kleur heeft”, zei hij daarna. „Groen of geel.”

    • Dolf de Groot