Grolsch Veste: camerabeelden beschikbaar, maar nog geen uitsluitsel over oorzaak

Een blik op het veld van de Grolsch Veste, waar hulpverleners aanwezig zijn. Links is het ingestorte deel te zien van het dak dat in aanbouw was. Foto NRC / Eric Brinkhorst

Er zijn camerabeelden van het instorten van het dak van de Grolsch Veste, maar daar is nog geen oorzaak van het ongeval uit af te leiden. Dat zegt burgemeester Peter den Oudsten, die de beelden zag.

Getuigen menen te hebben gezien dat een hijskraan een draagarm van het dak ‘aantikte’. Het terrein blijft voorlopig afgesloten terwijl deskundigen de constructie onderzoeken. In totaal lopen vier onderzoeken: van de gemeente, de Arbeidsinspectie, het Openbaar Ministerie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Bij het instorten, gistermiddag, kwam een 31-jarige man uit Nijverdal om het leven. Er vonden op het moment werkzaamheden aan het stadion plaats: deze zomer wil de Grolsch Veste de korte zijde uitbreiden met extra zitplaatsen. Vijftien anderen raakten gewond, van wie er nu nog acht in het ziekenhuis liggen. Een van hen verkeert in zeer kritieke toestand, zei Den Oudsten gisteravond op de persconferentie.

FC Twente-voorzitter Joop Munsterman liet gisteravond weten dat de open dag op 17 juli niet doorgaat. In de voorronde van de Champions League zou Twente, afhankelijk van de loting, eind juli al een thuiswedstrijd kunnen hebben. Of in dat geval de Grolsch Veste de thuisbasis is, valt nog te bezien. Verwacht wordt dat de opruimwerkzaamheden en de onderzoeken nog veel tijd in beslag nemen.

    • Peter Zantingh