Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Gaddafi dreigt om ‘martelaren’ naar Europa te sturen

Pro-Gaddafi Libyan men dance beneath a green flag during a rally after Friday prayers at the Green Square in Tripoli July 8, 2011. Libyan rebels renewed their push against leader Muammar Gaddafi's forces on Friday, coming under heavy fire just days after making hefty advances towards Tripoli on two fronts. REUTERS/Louafi Larbi (LIBYA - Tags: POLITICS RELIGION)
Pro-Gaddafi Libyan men dance beneath a green flag during a rally after Friday prayers at the Green Square in Tripoli July 8, 2011. Libyan rebels renewed their push against leader Muammar Gaddafi's forces on Friday, coming under heavy fire just days after making hefty advances towards Tripoli on two fronts. REUTERS/Louafi Larbi (LIBYA - Tags: POLITICS RELIGION) Pro-Gaddafi aanhangers dansen op het Groene Plein in Tripoli. Foto Reuters / Louafi Larbi

De Libische leider Moammar Gaddafi dreigt om honderden Libiërs in te zetten in Europa om daar aanvallen uit te voeren als wraak tegen de door de NAVO uitgevoerde luchtaanvallen.

Dat maakte hij vanavond bekend tijdens een televisietoespraak aan duizenden aanhangers in Sebha, meldt persbureau Reuters. Sebha is een bolwerk van Gaddafi-aanhangers en stamleden van de Libische leider.

Volgens Gaddafi is het nu “oog om oog en tand voor tand”. Maar voordat hij “honderden martelaren naar Europa” stuurt, geeft hij de landen die deelnemen aan de NAVO-missie boven Libië “de mogelijkheid” zich terug te trekken. Daarnaast benadrukte Gaddafi dat het regime niet zal vallen, omdat “de mensen Libië zijn, en niet Gaddafi”.

Een week geleden dreigde Gaddafi ook al met aanslagen in Europa. Toen zei NRC-redacteur Midden-Oosten Carolien Roelants al dat het onwaarschijnlijk is dat hij daartoe de mogelijkheden heeft:

“Wat hij zegt is ‘als, dan’, dat is voorwaardelijk, dus een dreigement. Je moet bij deze uitspraken drie dingen in overweging nemen. Gaddafi is een man van wilde uitspraken. Hij heeft een verleden waarin hij dit soort dingen zegt. Daar heeft hij ook deels de aanvallen van de NAVO aan te danken, omdat hij demonstranten met geweld bedreigde. Maar in het verleden heeft hij wel degelijk terreurgroepen gesteund en in de jaren ’70 en ’80 had hij alle daar bewegingsruimte voor. Zo komen we op het laatste. Hij zit op dit moment ingesloten in Tripoli, hij heeft niet meer die bewegingsvrijheid als vroeger. Hierdoor heeft hij niet geweldig veel mogelijkheden om terreuraanslagen te laten plegen.”

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld