Evaluatie

In een opiniestuk in De Volkskrant van gisteren doet VVD-prominent en ex-Kamervoorzitter Frans Weisglas een schokkende bekentenis. Naar aanleiding van de motie van de PVV, waarin staat dat ten minste 35 procent van de muziek op Radio 2 Nederlands moet zijn, zegt hij: „Ik ben al jaren een grote fan van Lee Towers.” Je moet het maar durven toe te geven. En bovendien weet ik niet of de Engelstalige covers van Lee Towers het soort Nederlandse muziek is dat de PVV verplicht wil stellen. Die dragen immers weinig bij aan de definitie van onze identiteit en de Hollandse waarden die de PVV zo dierbaar zijn. ‘Met de vlam in de pijp’ wil je horen als je met 130 over de Afsluitdijk scheurt.

Weisglas noemt het voorstel van de PVV, dat werd ondersteund door de VVD en het CDA, als een voorbeeld van de symboolpolitiek van dit kabinet. Daar heeft hij natuurlijk een punt. De Tweede Kamer heeft formeel niet eens iets te zeggen over de programmering van radiozenders. Het is absurd dat de motie is geformuleerd, nog absurder dat zij in stemming is gebracht en te absurd voor woorden dat zij met de steun van de coalitiepartijen is aangenomen.

Als we op slag van het zomerreces het eerste jaar van het kabinet- Rutte evalueren, is precies dát hetgene wat het meest in het oog springt. Uit angst nog meer kiezers te verliezen aan de PVV nemen de coalitiepartijen VVD en CDA de standpunten van de PVV met grote gretigheid over. In plaats van een samenhangend beleid te voeren, wordt het ene na het andere symbolische besluit genomen waarvan wordt gehoopt dat het goed valt bij Henk en Ingrid.

Het enige wat een beetje lijkt op een samenhangend beleid is de rigide bezuinigingsagenda. Maar zelfs die is gestoeld op symboolpolitiek, met de rancuneuze kaalslag in de cultuursector als pijnlijkste voorbeeld.

Het levert nauwelijks iets op. 200 miljoen. Een schijntje. Daar koop je nog niet eens een JSF-straaljager voor. Maar Henk en Ingrid kijken handenwrijvend toe hoe al die arrogante linkse subsidieslurpers met hun neerbuigende praatjes eindelijk eens op hun nummer worden gezet.

Ilja Leonard Pfeijffer