En het ging juist zo goed met FC Twente

In „alle vrolijkheid” werd er de laatste jaren gebouwd aan de uitbreiding van stadion De Grolsch Veste. En nu dit.

Over de oorzaak van het ongeluk gaan veel geruchten.

Enschede FcTwente Ravage ingestorte overkapping nieuwe tribune ©foto eric brinkhorst

Als geknakte rietjes. Zo hangen de dikke, stalen buizen erbij die enkele uren eerder nog het roodgekleurde dak van het stadion van FC Twente omhoog hielden. Het dak ligt nu in brokstukken op de tribune in aanbouw. Er viel één dode in De Grolsch Veste, een 31-jarige man uit Nijverdal. Vijftien mensen raakten gewond, van wie twee ernstig. Acht lagen er gisteravond nog in het ziekenhuis.

Een harde knal. Een donderend geraas. Het leek wel een aardbeving. Paniek. Het is de beschrijving van getuigen vlak na het ongeval. „Ik dacht, wegwezen hier”, zegt een schoonmaker die in het nieuwe gedeelte aan het stofzuigen was. Een installateur die op een steiger stond in een nieuwe skybox, reageert: „Het is zo onwerkelijk.” Hij is zichtbaar aangeslagen. Tegelijkertijd is hij opgelucht. Collega’s die onder de brokstukken lagen, zijn er levend onder vandaan gehaald. De twee zijn zojuist naar het ziekenhuis gebracht.

Het stadion is ontruimd, de wijde omgeving afgezet. Op het veld staan ambulances, op de parkeerplaats tal van busjes van onderaannemers. Er werd tot gistermiddag hard gewerkt aan de uitbreiding van het FC-Twente-stadion. Op 1 augustus, vlak voor het nieuwe seizoen, had de tribune met zesduizend zitplaatsen „voetbalgereed” moeten zijn, zoals manager algemene zaken Jan van Halst van FC Twente het zegt. Het was de tweede uitbreiding van het stadion, dat in 1998 werd geopend. In 2008 werd de capaciteit verhoogd van ruim 13.000 naar 24.000 zitplaatsen. Nu naar ruim 30.000.

Rond het tijdstip van het ongeluk waren bouwvakkers op en onder het dak bezig, vertellen getuigen. Er werd onder meer gewerkt aan de montage van verlichting, zeggen ze. Bovenop het dak werden platen bevestigd. De constructie was nog niet helemaal af. Hoeveel mensen er precies aan het werk waren, is niet bekend. Hoofdaannemer is de bouwcombinatie Grolsch Veste met daarin de aannemers Te Pas Bouw, Dura Vermeer en Trebbe. VolkerWessels-onderneming KWS Infra maakte het terrein bouwrijp. De bouwers verwijzen voor commentaar naar de burgemeester van Enschede.

Bij het architectenbureau IAA uit Enschede, dat het stadion en de twee uitbreidingen ontwierp, is het nieuws „ingeslagen als een bom”. Eigenaar/directeur Henk Gersen heeft „geen idee” wat de oorzaak kan zijn. „Als er ergens iets is gebeurd of iets is veranderd, is het krachtenspel anders dan de constructeur heeft berekend”, zegt hij. De tribune is opgebouwd uit betonnen spanten (aan de onderkant) en een stalen constructie waar het dak aan hangt.

De vraag hoe het dak kon instorten, is van later zorg, stellen burgemeester Peter den Oudsten en manager Jan van Halst tijdens een persconferentie rond half drie, terwijl hulpverleners nog met honden en infraroodcamera’s zoeken naar slachtoffers. Hun prioriteit ligt bij de slachtoffers en hun familieleden, zeggen ze. De gemeente heeft twee speciale telefoonnummers geopend – en later ook weer opgeheven. Er is opvang geregeld voor betrokkenen en hun familieleden. Vanavond is er een bijeenkomst voor alle betrokkenen.

Een hijskraan zou een drager hebben geraakt, is het gerucht dat circuleert onder journalisten. Bouwvakkers op de parkeerplaats bij de hoofdingang suggereren dat de dragers misschien te zwaar waren belast: „Er hing van alles aan.” Burgemeester Den Oudsten wil tijdens de twee persconferenties die hij geeft, niet ingaan op de oorzaak: „Ik heb nog wel tien andere geruchten gehoord.” Van Halst: „Technische vragen? Ik kan er geen zinnig woord over zeggen.”

Het ging zo goed met FC Twente. Landskampioen in 2010, bijna landskampioen dit seizoen, winnaar van de KNVB-beker dit jaar. In „alle vrolijkheid” werd er gebouwd aan uitbreiding. En nu dit. Van Halst maakt een verslagen indruk.

Hij zag vanuit zijn kantoor het dak instorten. „Het is als een nachtmerrie.” Burgemeester Den Oudsten spreekt van „een enorm drama”. Volgens Joop Munsterman, voorzitter van FC Twente – hij woont de tweede persconferentie ’s avonds bij – is iedereen bij FC Twente „in een soort shocktoestand. Je ziet zoiets weleens in rampenfilms, maar dit keer was het echt.”

Wanneer het stadion weer kan worden gebruikt kan worden, is niet bekend. „Voorlopig niet. Dat lijkt me duidelijk”, reageert Van Halst. Justitie, Arbeidsinspectie, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en gemeente Enschede zijn begonnen met hun (voor-)onderzoeken naar de oorzaak.

Meteen na het ongeluk zijn alle bouwketen inclusief bouwtekeningen in beslag genomen en zijn er verklaringen opgenomen van getuigen, meldt hoofdofficier Monte van Capelle van het Openbaar Ministerie in Almelo. „We zullen nagaan of er bouw- of materiaalfouten zijn gemaakt, of dat het gewoon een ongeluk was. Dat is gebruikelijk in zo’n situatie.”

De selectie van FC Twente, op trainingskamp in Zeeland, is gisteren teruggekeerd. De vriendschappelijke wedstrijd morgen op Zeeuwse grond gaat niet door, net als de open dag van de club op 17 juli.

Munsterman: „Het is onmogelijk om dat voort te zetten. Dat zult u begrijpen.”