Di Rupo biedt ontslag bij koning in; drie mogelijke scenario’s

Formateur and socialist leader Elio Di Rupo (C) speaks with with King Albert II of Belgium, to discuss the reactions to Di Rupo's formation-paper, at the Royal Castle in Laeken on July 8, 2011. Belgium dived into political fog on July 8 after the country's largest party rejected a promising offer to end a crisis which has left the nation in caretaker government hands for over a year. After warnings a crisis could trigger financial fallout, the European Union executive said it was "following developments attentively" but was confident Belgian parties would "reach an agreement and form a government as quickly as possible." AFP PHOTO / BELGA / NICOLAS MAETERLINCK -- BELGIUM OUT -- Formateur Elio Di Rupo in gesprek met Koning Albert II

De Belgische informateur Elio Di Rupo heeft vandaag aan koning Albert II zijn ontslag aangeboden, nadat zijn laatste poging om een regering te vormen mislukte. Koning Albert houdt de ontslagaanvraag in beraad.

Di Rupo bracht maandag een nota met bezuinigingsvoorstellen en plannen voor staatkundige veranderingen uit, maar die werd gisteren door Bart de Wever (N-VA) van tafel geveegd. De leider van de grootste partij van België noemde de nota “geen goede basis”.

De Wever twijfelde over de goede bedoelingen van Di Rupo en diens nota:

“De achterliggende gedachte was volgens mij om de tekst te gebruiken als fileermes om ons weg te snijden van de andere Vlaamse partijen.”

Nu de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regering opnieuw zijn spaak gelopen, rijst de vraag ‘hoe nu verder?’. Buitenlandredacteur van Mark Beunderman geeft in de middageditie van NRC Handelsblad drie mogelijke scenario’s:

“Nieuwe verkiezingen na de zomer vormen een optie. Maar de vrees bestaat dat de impasse dan alleen nog maar groter zal wroden. Een tweede mogelijkheid is een regering zonder N-VA [...] Maar CD&V wil niet zonder N-VA regeren, uit angst voor verdere populariteitsverlies ten gunste van de Vlaams-nationalisten. Maar een regering zonder N-VA én zonder CD&V geldt als onrealistisch. Een derde optie is voortzetting van de demissionaire regering-Leterme.”

Maar volgens Beunderman veranderen de scenario’s niets aan een belangrijke reden van de huidige crisis: “de populariteit van de N-VA, die de grootste fractie in het Belgische parlement vormt.”

De Wever zei dat de toekomst van de formatie nu bij de andere Vlaamse partijen ligt. Zelf een rol als koninklijk opdrachthouder vervullen, sluit hij uit. “In dat geval zou ik zeker sneuvelen.”