DHV maakt luchthaven

Het Nederlandse ingenieursbureau DHV heeft de opdracht gewonnen voor de nieuwe luchthaven van Peking.

Een luchthaven zo groot als de stad Amsterdam. Die 130 miljoen reizigers per jaar kan verwerken, drie keer zoveel als Schiphol. De nieuwe luchthaven van Peking, die 40 kilometer ten zuiden van de stad zal verrijzen, is reusachtig. En hij zal gebouwd worden naar een ontwerp van consultancykantoor Naco, sinds 2003 dochteronderneming van het Nederlandse ingenieursbureau DHV. Het maakte woensdag bekend de ontwerpwedstrijd voor de nieuwe luchthaven te hebben gewonnen. Volgens directeur Rik Krabbendam van Naco heeft Peking voor het ontwerp van zijn kantoor gekozen wegens de goede inpassing van openbaar vervoer, parkeergelegenheid en toegangswegen. Bovendien is de locatie van de start- en landingsbanen, de taxibanen en de platforms zo uitgezocht dat taxiafstanden minimaal zijn. Naco heeft een half miljoen euro verdiend met het winnen van de ontwerpwedstrijd, waaraan vier kantoren meededen. (NRC)