De laatste Harry Potter-film, de eerste recensies

Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 ging gisteren in première. De eerste recensies zijn inmiddels geschreven en zijn lovend.

Gisteren ging op Trafalgar Square in Londen de allerlaatste Harry Potter-film, Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2, in première. De eerste recensies zijn lovend. “Spannend, ontroerend en bijzonder knap gemaakt.”

‘Misschien zat er iets in mijn oog’

De laatste paar Potter-films hadden wat van de glans verloren, schrijft The Guardian, maar een betere afsluiting dan dit laatste deel hadden we ons niet kunnen wensen.

“It’s dramatically satisfying, spectacular and terrifically exciting, easily justifying the decision to split the last book into two.”

De recensie bevat een aantal spoilers, dus wees daarop voorbereid als je op de link klikt. Maar dat de serie films eindigt met een ontroerend moment, hoeft geen verrassing te heten. En het werkt:

“Well, what can I say? I think I must have had something in my eye.”

Niet alleen is dit een uitmuntende filmreeks geweest, betoogt Peter Bradshaw namens de krant, ook was dit een project dat tentoonstelde hoe kort er te genieten valt van kind zijn. We zagen de personages - én zij die die rollen vorm gaven - ouder worden. De films waren niet simpelweg boekverfilmingen, maar vormden één levend, evoluerend fenomeen. Vier van de vijf sterren.

‘Ontroerend en prachtig gemaakt’

Ook in The Times (online alleen achter een paywall) krijgt Potter vier van de vijf sterren. De krant noemt, bij monde van Kate Muir, de film “cathartisch en een feest van nostalgie”. De drie belangrijkste personages worden wederom overtuigend neergezet, al schort het wel nog aan de chemie tussen Hermelien en Ron. Dan spat de liefde tussen Harry en Ginny een stuk overtuigender van het scherm.

Uiteraard is het uiteindelijk te doen om ‘closure’ voor de vele fans. En dat zit goed:

“It’s hard to divorce Deathly Hallows from the rest, but this is a moving, well-crafted end to a British cultural franchise that fired imaginations around the world.”

‘Spannend en meeslepend’

Deze kortste film uit de reeks (131 minuten) blinkt ook volgens recensent Justin Chang uit op bijna elk vlak. Het enige waar het mee kampt, schrijft hij op, zijn de enorme verwachtingen voor dit slotdeel.

“[The movie] surges ahead with tremendous urgency, superb spectacle and powerful, even overwhelming emotion, only to falter with a hasty sendoff that seems to buckle under the weight of audience expectations. Tears will be shed as fans bid farewell to Hogwarts, but catharsis remains just out of reach.”

Wie verwachtte elke verhaallijn uitgebreid tot een einde te zien komen zoals in het laatste deel van Lord of the Rings gebeurde, komt daarom bedrogen uit. Niet alle eindjes worden even overtuigend aan elkaar geknoopt en een enkel subplot blijft onverklaard.

Desalniettemin is dit tweede deel van The Deathly Hallows spannender en meeslepender dan het eerste, schrijft Chang.

‘Een groot plezier voor elke fan’

Mogelijk nog lovender dan de drie die hierboven aangehaald worden, is Todd McCarthy namens The Hollywood Reporter. Volgens de recensie heeft deel twee van The Deathly Hallows slechts één gebrek: de boodschap ‘The End’ aan het einde. Er wordt in deze recensie minder gefocust op het verhaal en meer op de productie: complimenten voor de gehele reeks gaan uit naar de casting, de (jonge) acteurs en scenarioschrijver Steve Kloves. Ook de cinematografie en de filmmuziek (van Alexander Deplat) kunnen rekenen op superlatieven.

“This is an exciting and, to put it mildly, massively eventful finale that will grip and greatly please anyone who has been at all a fan of the series up to now. If ever there was a sure thing commercially, this stout farewell is it.”

Kortom: een uitstekende afsluiter van een van de meest lucratieve filmfranchises ooit.

Zodra de film door het grote publiek bezocht is, zullen hier ongetwijfeld duizenden reacties en beoordelingen binnenkomen.

In het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad van gisteren stond een interview met hoofdrolspeler Daniel Radcliffe over tien jaar Harry Potter. Het interview is in de digitale editie terug te lezen.