Criminelen moeten staat extra 'boete' betalen

Criminelen moeten een vaste bijdrage aan de staat gaan betalen, naast straffen en schadevergoedingen die ze door rechters opgelegd krijgen. Dat staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) gisteren bekend heeft gemaakt. Teeven wil met de opbrengst van de verplichte bijdrage de „justitiële dienstverlening aan slachtoffers verbeteren”. De samenleving betaalt nu de kosten voor hulp aan slachtoffers. Teeven vindt het „gerechtvaardigd om daders te laten betalen voor de schade die zijzelf hebben veroorzaakt”, zegt een woordvoerder. De hoogte van de ‘boete’ moet nog worden vastgesteld. In enkele Europese landen bestaat al een vergelijkbare regeling, in Zweden bijvoorbeeld betalen criminelen 50 euro, in België 137,50 euro. (NRC)