Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

Cameron: aanstellen Coulson was mijn verantwoordelijkheid

Premier Cameron tijdens de persconferentie. Screenshot BBC
Premier Cameron tijdens de persconferentie. Screenshot BBC

Het aanstellen van Andy Coulson, oud-hoofdredacteur van News of the World, als woordvoerder, was “volledig mijn verantwoordelijkheid”. Dat zei premier David Cameron zojuist op de persconferentie naar aanleiding van het afluisterschandaal bij de zondagse tabloid.

Aan het begin van de persconferentie ging Cameron in op de praktijken bij de krant. Het hacken en afluisteren van de voicemail van het vermiste meisje Milly Dowler door een medewerker van News of the World was “verachtelijk” en het eerste onderzoek naar de praktijken was niet voldoende. Cameron zei dat nu allereerst de zaak tot op de bodem uitgezocht moet worden. “Mensen willen weten hoe dit is gebeurd”, zei Cameron. Daarom wil hij het volgende onderzoeken:

  • Waarom het eerste onderzoek niet aan het licht bracht was nu wel naar boven is gekomen;
  • Wat er precies gaande was bij News of the World;
  • Of andere kranten zich er ook schuldig aan maken of maakten.

De rest van zijn verklaring en ook de meeste vragen van journalisten gingen over Andy Coulson, die tot afgelopen januari Camerons woordvoerder was en vandaag gearresteerd is voor mogelijke betrokkenheid bij het schandaal. Voor zijn aanstelling door Cameron was hij hoofdredacteur bij de krant.

De politiek heeft tot nu toe gefaald, zei Cameron, en hij stak daarbij de hand ook in eigen boezem. Hij nam volle verantwoordelijkheid voor het aanstellen van Coulson. “Ik besloot hem een tweede kans te geven”, zei hij over zijn aanstelling. “Mensen moeten zelf inschatten of het correct is of niet om iemand die kans te bieden.” Hij weigerde desgevraagd zijn excuses ervoor aan te bieden.

Aanstaande zondag verschijnt de krant voor het laatst.