Broodmes voor biefstuk

Aan een slecht mes hoeven we maar weinig woorden vuil te maken: een mes waarmee je voor geen goud geopereerd wilt worden, deugt niet. Er zijn tafelmessen, alleen geschikt om bomen mee om te zagen, die doodleuk steakmessen worden genoemd. Met grove kartels. Spotgoedkoop in spotgoedkope winkels zoals die van Action, maar ook voor weinig (1,89 euro per stuk) in het huishoudelijkeartikelenmeubel van Albert Heijn. Groothandelaren voor de horeca verkopen ze ook. Ze kosten daar nauwelijks meer dan plastic wegwerpbestek.

In eethuizen is meestal de tafel al gedekt als de gasten gaan zitten. Maar zodra ze hebben besteld gebeurt iets wonderlijks. De bediening haalt het bestek weg, om even later met ander bestek terug te komen. Soms worden ook borden weggehaald voor andere. Wie vis blieft krijgt een ongevaarlijk plamuurmesje dat ook als schuifje kan dienen voor het peutertje dat zelf wil eten. Aan een ander mes herkent men de rauwvleeskannibaal aan tafel; hij krijgt een zaag met scherpe punten, het steakmes.

Je moet er niet aan denken dat je er acuut mee opengesneden moet worden wegens een ernstige verslikking. Het mes snijdt niet, maar ploegt zich je luchtpijp in. Het is een reden om subiet de bestelling af te zeggen. Een steakmes kondigt taai vlees aan.

Culinaire autoriteiten beweren dat vlees dat gezaagd is in plaats van gesneden met een vlijmscherp mes, minder goed smaakt. Dat op zich lijkt me onzin. Kluiven is toch ook scheuren? Maar het gevoel. Vlees doorzagen op je bord is gewoon niet prettig. Een worteltje ook niet.

Verrassing uit Frankrijk. Een keukenmes waaraan je niet ziet dat het een zaag is. Met kleine groefjes op de snede. Fabrikant Nogent noemt de serie messen met groefjes en tandjes Nogent Expert. Het keukenmes zaagt soepel door alles wat ingekort moet worden en klein gekregen. Het verschil met een gewoon scherp keukenmes is het minder prettige gevoel bij dit mes en het geluid daarna op de snijplank. Een scherp mes voel en hoor je niet. Dit mes trilt en piept op de plank.

De fabrikant zegt dat het door de tandjes, vier tandjes per millimeter, langer scherp blijft. Het is mogelijk, maar als ze eenmaal zijn afgestompt, zoek dan maar eens een slijper die tandje na tandje weer scherp krijgt.

Met het blote oog zijn ze nauwelijks te zien, onder een loepje des te beter en dan valt op dat er restjes van het papier tussen blijven hangen waarmee het mes werd schoongeveegd, of draadjes uit een theedoek.

Niks waard (35 euro)?

Toch wel. Het mes zaagt met gemak de graten door van een vis. En kippen doormidden. Maar de dokter heeft er niet veel aan.