Bolletjeshelm lag al klaar voor Hoogerland

De Nederlandse wielrenner Johnny Hoogerland nam gisteren in de Ronde van Frankrijk de leiding in het bergklassement. „Johnny is hondsbrutaal.”

The five leading men, LtoR, Colombia's Leonardo Duque, Italy's Adriano Malori (partly hidden), Netherland's Johnny Hoogerland, France's Anthony Roux (partly hidden) and Netherland's Lieuwe Westra ride under the rain in a breakaway in the 226.5 km and sixth stage of the 2011 Tour de France cycling race run between Dinan and Lisieux, northwestern France, on July 7, 2011. AFP PHOTO / JOEL SAGET AFP

De witte helm met de rode bolletjes lag al klaar, twee weken geleden bij de Tourpresentatie van de Nederlandse wielerploeg Vacansoleil-DCM. Vanmorgen bij de start van de zevende etappe in Le Mans bleek er zelfs een speciale bolletjesfiets te zijn gemaakt.

Hoewel het kleine Nederlandse team pas voor de eerste keer de Tour de France zou gaan rijden, kondigde de ploegleiding het vooraf alvast vol bravoure aan: als een van de renners de bolletjestrui voor de leider in het bergklassement zou veroveren, kon hij de bijpassende helm direct opzetten. De helmen bij de gele en de groene trui waren ook al klaar.

Johnny Hoogerland deed er een schepje bovenop. Hij wilde de bolletjeshelm even passen; om zeker te weten dat de helm goed zou zitten.

Gisteren bewees uitgerekend Hoogerland dat Vacansoleil de bolletjeshelm niet voor niets heeft meegenomen naar Frankrijk. De renner verzamelde gisteren in de zesde etappe, van Dinan naar Lisieux, voldoende punten op twee korte beklimmingen om vandaag in de bolletjestrui te mogen starten. Precies zes jaar eerder was Karsten Kroon de laatste Nederlander die één van de drie leiderstruien in de Tour de France veroverde. Kroon reed destijds één dag in de bolletjestrui, Hoogerland behoudt de trui in elk geval tot morgen omdat er in de rit van vandaag geen beklimmingen zijn.

Johnny Hoogerland, uit Yerseke, brak pas laat door bij de profwielrenners. In 2009, op zijn vijfentwintigste, greep hij zijn laatste kans bij het net opgerichte Vacansoleil. In de jaren daarvoor gold Hoogerland als een groot talent, maar ook als een grote lolbroek die aan het einde van het seizoen een paar goede resultaten neerzette om een nieuw contract te kunnen tekenen. Zijn carrière leek te eindigen bij kleine ploegen als Van Hemert en Jartazi-7Mobile.

Maar bij Vacansoleil, waar manager Daan Luijkx scherpe afspraken met hem maakte, profileerde Hoogerland zich direct. Hij won in het vroege voorjaar het eindklassement in de Driedaagse van West-Vlaanderen en eindigde als twaalfde bij zijn debuut in de Ronde van Vlaanderen. Het hele seizoen viel de renner op door zijn aanvallende manier van rijden. In de Ronde van Spanje, zijn eerste grote ronde, verbaasde hij door van begin tot einde mee te strijden in ontsnappingen. In het eindklassement eindigde hij als twaalfde. „Johnny wordt door niets of niemand gehinderd, is ongeremd, meedogenloos, uitermate slim en hondsbrutaal”, zei de voormalige juniorenbondscoach Egon van Kessel in 2009. Veel branie dus, maar ook een klein hartje: tijdens een trainingskamp in Mallorca nam hij eens een verdwaalde hond mee op zijn fiets, om het beestje af te leveren bij de politie. Zijn ploeg maar een half uurtje op hem wachten.

In deze Tour zetten Hoogerland en zijn ploeggenoten de lijn van de afgelopen jaren door. Aanvallen, is het devies van de ploeg die zonder klassementsrenners in Frankrijk rondrijdt. Al in de eerste etappe zat Lieuwe Westra mee in een kopgroep van drie man. De Franse renner Romain Feillu finishte in de derde rit als tweede in de massasprint. En dinsdag reed Hoogerland lange tijd vooruit, met nog vier andere renners. Onderweg kwam hij als eerste boven op de 237 meter hoge Côte de Laz, en legde daarmee de basis voor zijn bergtrui. ‘Allez Johnny’, moedigde de Franse oud-renner Jacky Durand, tegenwoordig commentator bij Eurosport, Hoogerland onderweg aan bij zijn zoveelste demarrage. Durand, die befaamd was om zijn tomeloze aanvalslust, herkent wel wat van zichzelf in de 28-jarige Zeeuw.

Gisteren sprong Hoogerland opnieuw mee in een ontsnapping. Op de eerste beklimming van de dag kwam hij als eerste boven, op de tweede finishte hij achter de Franse renner Anthony Roux. De moegestreden Hoogerland stelde vervolgens met een fraaie truc zijn bergtrui veilig. Hij stuurde zijn ploeggenoot Lieuwe Westra, die ook in de kopgroep zat, voor de laatste helling van de dag vooruit. Door de demarrage van Westra liep Hoogerlands concurrent Roux het laatste bergpuntje mis. „Zonder Lieuwe had ik het niet gered”, zei Hoogerland.

Morgen gaat het peloton de bergen in. De finish van de etappe ligt in skioord Super-Besse. Het is de vraag of Hoogerland zijn trui kan behouden als de echte klimmers zich melden, hoewel hij tijdens de Ronde van Spanje in 2009 goed kon aanklampen in bergetappes. En vorig jaar won Hoogerland de bergtrui in de kleinere Ronde van Polen en Groot-Brittannië. Vacansoleil-ploegleider Michel Cornelisse was dolblij. „Dit is voor onze ploeg de eerste trui in een grote ronde”, zei hij tegen de NOS. „Laten we hopen dat de volgende een andere kleur heeft”, vervolgde Cornelisse. „Groen of geel.”

    • Maarten Scholten
    • Dolf de Groot