Boeken nieuws

‘Hemingway sloeg de hand aan zichzelf door de FBI’....

Zondag was het vijftig jaar geleden dat de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway op 61-jarige leeftijd een einde aan zijn leven maakte. Aan de vele redenen voor zijn zelfmoord die naar voren zijn gebracht, heeft zijn oude vriend en medewerker A. E. Hotchner (91) er onlangs een toegevoegd. In de New York Times zei Hotchner eind vorige week dat Hemingway zich opgejaagd voelde door de FBI, die hem langdurig bespioneerde en afluisterde op Cuba, het land waar hij jarenlang woonde. Onder druk van de Amerikaanse autoriteiten besloot Hemingway terug te keren naar de Verenigde Staten, aldus Hotchner. Hier sloeg hij binnen een jaar de hand aan zichzelf. (DL)

.... en Shakespeare was mogelijk een ‘poet on dope’

Tien jaar geleden werden in de tuin van William Shakespeare pijpen gevonden met sporen van cannabis en cocaïne. Nu wil de Zuid-Afrikaanse antropoloog en antropoloog Francis Thackeray, directeur van het instituut van menselijke evolutie aan de Universiteit van Witwatersrand in Johannesburg, het graf van de 16de- eeuwse schrijver in Stratford-upon- Avon openen om te bepalen of Shakespeare inderdaad marihuana rookte. Hij heeft hiertoe een verzoek ingediend bij de Church of England. „Als we groeven vinden tussen de hoektanden en snijtanden geeft dat aan dat Shakespeare pijp rookte”, zei Thackeray tegen het Belgische dagblad De Morgen. (LB)

Zesentwintig (uitwisselbare) schrijvers, één detective

Is het een rommeltje of een spannend boek? Dat is de vraag bij No Rest for the Dead, dat deze week verschijnt. Voor deze thriller vroeg Andrew Gulli, redacteur van een Amerikaanse tijdschrift over misdaadliteratuur, 26 thrillerauteurs om een bijdrage. Volgens een van hen, de Brit Peter James, laat No Rest for the Dead zien ‘dat de meeste thrillerschrijvers op een vergelijkbare machiavellistische manier denken,’ aldus The Guardian. (BH)

Leesvoer voor Vlaamse regering en Nederlands parlement

Een delegatie van Boek.be, de vakvereniging van het Vlaamse boekenvak, overhandigde deze week de Vlaamse minister-president Kris Peeters een mand met actuele non-fictie. Zo is is Het vredesfront, een boek over het ontstaan van etnische conflicten, bedoeld voor Peeters. Freya Van den Bossche, Minister van Wonen en Stedenbeleid kreeg Lessen in goed wonen. Woonvoorlichting in België 1945-1958. In Nederland stuurde uitgeverij Contact dit jaar Rudie Kagie's Privacy aan de Tweede Kamer. Vorig jaar verblijdde de uitgeverij het parlement al met Tony Judts Het land is moe. „Het waren tot nu toe twee spontane acties,” zegt een woordvoerster van de uitgeverij. „Maar het is niet uitgesloten dat we er een traditie van maken.” (DL, MS)

OP DE SITE

Atte Jongstra’s rubriek Vroeger Vaderland; de favoriete midpriceboeken van Arjen Fortuin en Pieter Steinz; de malaise in het boekenvak

M.m.v. Dirk Leyman, Bernard Hulsman, Liesbeth Beneder en Maartje Somers

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl. Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans blog depapierenman.nl