Berlusconi stelt zich niet verkiesbaar in 2013

Italian Prime Minister Silvio Berlusconi gestures during a presentation of a book by Italian member of Parliament Domenico Scilipoti at Montecitorio Palace in Rome July 7, 2011. REUTERS/Stringer (ITALY - Tags: POLITICS) Silvio Berlusconi stelt zich niet langer verkiesbaar als premier

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi zal zich in 2013 niet verkiesbaar stellen voor het premierschap. “Bij de volgende verkiezingen ben ik niet meer de kandidaat-premier. Op 77-jarige leeftijd kan ik niet meer de minister-president zijn”, zo meldt de bijna 75-jarige minister-president vanochtend in een opmerkelijk interview vanochtend met de krant la Repubblica.

NRC-correspondent in Italië Bas Mesters schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad:

“De uitspraken lijken hem half te zijn ontlokt op een moment dat hij overliep van frustraties over de ‘voortdurende aanvallen’ op zijn persoon door justitie en pers. De verslaggever volgde Berlusconi toen hij van het parlement door een ondergrondse tunnel naar zijn ambtswoning liep. Berlusconi was boos, liet zich gaan, uitgerekend tegen de krant die het meest aandringt op zijn vertrek. Tijdens het gesprek, zo schrijft de journalist, probeerde Berlusconi’s woordvoerder Paolo Bonaiuti de premier te temperen. Hij zei: ‘Je moet niet zeggen dat je aftreedt.’ ‘Precies. Ik treed niet af’, hervatte de premier. ‘Maar je zou er bijna zin in krijgen. In ieder geval ben ik bij de volgende verkiezingen niet meer de kandidaat-premier.’”

Het is niet de eerste keer dat Berlusconi zinspeelt op een eventueel aftreden als premier. Eerder dit jaar deed hij dat ook al tegenover buitenlandse media:

“De man die het Italiaanse politieke toneel al bijna twintig jaar domineert speculeerde in april al eens in een achtergrondgesprek met buitenlandse correspondenten over zijn toekomstig terugtreden. Maar nu doet hij dat voor het eerst openlijk in een grote Italiaanse krant. De website van Berlusconi’s partij Popolo della Libertà (PDL) toont het interview vandaag prominent met als kop: In 2013 Angelino Alfano kandidaat-premier.”

Hoewel Berlusconi in het interview aangaf het liefst direct af te treden, verzekerde hij dat zijn partij tot het einde van de ambtsperiode aan het roer zal blijven. Daarbij stelde hij dat hij Italië niet wilde overgeven aan zijn politieke rivalen Bersani en Di Pietro.
Silvio Berlusconi heeft de laatste weken verschillende klappen moeten incasseren. Onlangs stemde ruim 57 procent van de Italianen in een referendum tegen de plannen van zijn regering. Daarnaast leed zijn partij bij de lokale verkiezingen grote verliezen in belangrijke steden, waaronder Milaan en Napels.