Berlusconi: Ik stel me niet meer kandidaat

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi zegt zich niet meer kandidaat te stellen als premier van Italië als zijn termijn in 2013 afloopt. Hij beschouwt minister van Jusititie Angelino Alfano als zijn opvolger en toekomstig leider van de centrum-rechtse coalitie.

„Bij de volgende verkiezingen ben ik niet meer de kandidaat-premier. Op 77-jarige leeftijd kan ik niet meer de minister-president zijn”, aldus de bijna 75-jarige Berlusconi in een opmerkelijk interview vanochtend met de krant la Repubblica.

De uitspraken lijken hem half te zijn ontlokt op een moment dat hij overliep van frustraties over de „voortdurende aanvallen” op zijn persoon door justitie en pers. De verslaggever volgde Berlusconi toen hij van het parlement door een tunnel naar zijn ambtswoning liep. Berlusconi was boos, liet zich gaan, uitgerekend tegen de krant die het meest aandringt op zijn vertrek.

Tijdens het gesprek, zo schrijft de journalist, probeerde Berlusconi’s woordvoerder Paolo Bonaiuti de premier te temperen. Hij zei: „Je moet niet zeggen dat je aftreedt.”

„Precies. Ik treed niet af”, hervatte de premier. „Maar je zou er bijna zin in krijgen. In ieder geval ben ik bij de volgende verkiezingen niet meer de kandidaat-premier.”

Over de rechtszaken tegen hem vanwege corruptie, aanzet tot prostitutie en machtsmisbruik zegt Berlusconi dat ze allemaal zullen „vastlopen”. De slechte uitslagen bij gemeenteraadsverkiezingen bagatelliseert hij: geen reden voor een vervroegd einde van het kabinet.

De man die het Italiaanse politieke toneel al bijna twintig jaar domineert, speculeerde in april al eens in een achtergrondgesprek met buitenlandse correspondenten over zijn toekomstig terugtreden. Maar nu doet hij dat voor het eerst openlijk in een grote Italiaanse krant. De website van Berlusconi’s partij Popolo della Libertà (PDL) toont het interview vandaag prominent met als kop: In 2013 Angelino Alfano kandidaat-premier.

Volgens Berlusconi is de centrum-rechtse coalitie het eens over de kandidatuur van de veertigjarige Siciliaan Alfano. Na de slechte uitslagen bij de gemeenteraadsverkiezingen stelde Berlusconi Alfano aan als coördinator van de PDL. Alfano toonde zich als minister van Justitie een zeer betrouwbare secondant die diverse wetten doorvoerde, bedoeld om Berlusconi te beschermen tegen vervolging. Wetten die deels door het Constitutionele Hof zijn teruggedraaid. Of Alfano door coalitiepartner Lega Nord als kandidaat-premier zal worden geaccepteerd, moet nog blijken.

Berlusconi ontkende in het gesprek met la Repubblica dat hij aast op het presidentschap dat nu nog wordt bekleed door Giorgio Napolitano. Die functie „is niet voor mij”. Volgens Berlusconi wordt zijn rechterhand Gianni Letta de volgende president van Italië. „Dat is de meest geschikte persoon die ook goede relaties met centrum-links heeft.”

Mocht dit scenario worden bewaarheid dan zouden twee van Berlusconi’s meest betrouwbare secondanten de belangrijkste politieke functies van het land gaan bekleden. Een garantie voor Berlusconi dat hij ook na zijn terugtreden zal worden beschermd tegen rechters die hem willen straffen.