Banengroei VS lager dan verwacht

Een Amerikaanse werkloze vult een sollicitatieformulier in op een carrièrebeurs in Los Angeles, februari 2010. De werkgelegenheid in de VS steeg in juni minder hard dan verwacht. Foto AFP / Mark Ralston

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in juni minder hard gestegen dan verwacht. Ook het aantal werklozen is opgelopen. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

Economen rekenden op een stijging van de werkgelegenheid van 125.000 banen, maar moesten genoegen nemen met een schamele 18.000. Het werkloosheidspercentage eindigde vorige maand op 9,2%, een lichte stijging ten opzichte van 9,1% in mei. In april had 9,0% van de beroepsbevolking geen werk.

NRC-economieredacteur Melle Garschagen noemt de geringe toename van het aantal banen zorgwekkend, want de benarde economische situatie in de VS kan ook gevolgen hebben voor de wereldeconomie:

Als de VS maandelijks 200.000 tot 300.000 nieuwe banen moet scheppen om werkloosheid substantieel te doen dalen dan is het toch logisch dat 18.000 nieuwe banen zorgwekkend is? Dat is niet genoeg. De werkloosheid stijgt in plaats van te dalen. Een werkloosheidspercentage van 9,2 is gewoon hoog. Amerika is de grootste economie ter wereld en voor Europa en Nederland een belangrijk exportland. Als de boel daar voor geen meter meer draait en de overheid en de centrale bank door hun middelen zitten, kan dat ertoe leiden dat de wereld helemaal niet zo snel en goed herstelt van de financiële crisis van 2008 als gedacht.

Het creëren van werkgelegenheid heeft de hoogste prioriteit voor de Amerikaanse president Barack Obama. Dat gaf hij al aan tijdens zijn eerste State of the Union, de jaarlijkse toespraak van de president tot het Congres over de toestand van het land.

    • Dirk Wijnand de Jong