Al 127 doden bij vliegtuigongeluk Congo

Ongedateerde foto van een Boeing 727 van de Congolese vliegtuigmaatschappij Hewa Bora. Vandaag stortte een dergelijk vliegtuig neer in Kisangi. Foto AFP / Hewa Bora

Bij een vliegtuigongeluk bij het Congolese Kisangani vliegveld zijn zeker 127 mensen om het leven gekomen. Reddingswerkers spreken van 51 overlevenden van de crash.

Het passagiersvliegtuig was op weg van hoofdstad Kinshasa naar het noordoostelijke Kisangani. Het ongeluk is een van de velen die luchtvaartmaatschappij Hewa Bora de afgelopen jaren heeft meegemaakt. Volgens Sabiti Mwamba, directeur van de Congolese luchtvaartautoriteit is het vliegtuig vermoedelijk bij de landing neergestort door de slechte weersomstandigheden. Volgens Mwamba zijn zo’n 51 overlevenden al gered uit het vliegtuig, meldt persbureau AP.

Het vliegveld van Kisangani:


Grotere kaart weergeven

In een eerdere verklaring vanavond liet Hewa Bora weten dat er maar 110 mensen aan boord van het neergestorte vliegtuig waren en dat er 53 dodelijke slachtoffers waren gevallen. Dat aantal moest later echter bijgesteld worden, de maatschappij zou dit aantal onderschat hebben.

Hewa Bora staat op de Europese zwarte lijst voor onveilige vliegtuigmaatschappijen. In 2008 reed een vliegtuig van Hewa Bora in op een markt in Goma waardoor zeker veertig mensen om het leven kwamen. Het lukte het vliegtuig niet om op te stijgen. Later dat jaar, in september, stortte een vliegtuig van de maatschappij neer door slecht weer. Congo staat bekend om de slechte veiligheidsmaatregelen in het vliegverkeer.