Zondag sterft News of The World een roemloze dood

De rouwkaart voor News of The World? Foto Reuters / Adrian Dennis

Zondag sterft de grootste tabloid van Groot-Brittannië een roemloze dood. Dat staat sinds vanavond vast. Het grootse afluisterschandaal - het beluisteren van voicemails van beroemdheden, nabestaanden van Britse soldaten tot vermiste meisjes door journalisten en ingehuurde detectives- doet de boulevardkrant News of The World de das om.

De krant zal daarom niet herinnerd worden aan de ongeveer 7,5 miljoen Britse lezers of de oplage van 2,6 miljoen. Waarschijnlijk zal het motto waaronder de krant opgericht werd “Our motto is truth, our practice is the fearless advocacy of the truth” wel met enige ironie in het hoofd van mensen blijven hangen.

News of The World werd in 1848 opgericht en kostte drie pence, toen nog 1/240 deel van een pond. De krant was bedoeld voor zowel arm als rijk, omdat ook de armsten door de Victoriaanse hervormingen in het onderwijs leerden lezen. In 1969 kocht mediatycoon Rupert Murdoch de krant op en introduceerde in 1981 het eerste krantenmagazine dat verscheen naast een reguliere editie. Drie jaar later schakelde de krant over naar tabloidformaat. En in 1950 had de krant de meeste lezers, toen verkocht News of The World bijna 8,5 miljoen exemplaren.

Vanaf de oprichting richtte de krant zich op seksschandalen, het ontmaskeren van beroemdheden, drugsgebruikers en misdadigers. News of The World werd daarom ook wel liefkozend ‘News of the Screws’ genoemd. Het einde van News of The World heeft de krant uiteindelijk zelf ook te danken aan een schandaal, maar dan binnen de eigen organisatie. Zoals eigenaar Murdoch vanavond in een verklaring schreef: “de journalistiek taak van The News of The World is om anderen verantwoordelijk te stellen voor hun daden. Maar de krant faalde dat bij zichzelf te doen.”

Zondag sterft News of The World. Tweehonderd werknemers werknemers komen daardoor op straat te staan. Mogelijk kunnen daarvan een aantal aan de slag bij zusterkrant The Sun, die overigens ook eigendom is van Murdoch. Blijft er misschien toch nog een beetje News of The World bestaan.