Wubbo Ockels: Nederland

wubbo ockels

Wie: Wubbo Ockels

Waarom: Eerste Nederlander in de ruimte (de Amerikaan van Nederlandse origine Lodewijk van den Berg niet meegerekend)

Wanneer: 29 april 1985, STS-61-A met de Challenger

Wubbo Ockels (1946) maakte Nederland in 1985 enthousiast voor de ruimtevaart. Met twee Duitsers en vijf Amerikanen bemande hij de Challenger tijdens missie STS-61-A. Het was de grootste bemanning ooit (acht mensen) en ook de eerste missie waarin de proeven aan boord niet vanuit de VS werden aangestuurd. Het controlecentrum lag in Duitsland, dat veel van de 75 experimenten in NASA’s Spacelab aan boord had verzorgd. Toch werd Ockels in Nederland nooit een echte ruimteheld. Zijn proeven aan de TU Delft met energiezuinige vervoermiddelen worden zelfs argwanend bekeken. Dat ligt aan de volksaard, vertelde Ockels onlangs in deze krant: „Bekende Nederlanders worden sowieso al snel als ijdeltuit weggezet. Mij treft dat waarschijnlijk nog sterker, omdat ik nogal mateloos en tomeloos op mensen kan overkomen. Vooral in het universitaire wereldje heb ik daar last van. Hier in Delft heerst de sfeer die W.F. Hermans beschrijft in Onder professoren. Jaloezie, trucjes, achterklap.”