Woningmarkt kwakkelt voort, belastingverlaging moet verandering brengen

De woningmarkt kende in het tweede kwartaal van dit jaar nauwelijks herstel. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Het aantal verkochte woningen steeg weliswaar met zeven procent ten opzichte van het eerste kwartaal, maar de stijging tussen het eerste en het tweede kwartaal is lager dan gebruikelijk.

In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar werden in het tweede kwartaal acht procent minder woningen verkocht. De branchevereniging verwacht wel dat het verlagen van de overdrachtsbelasting een nieuwe impuls geeft aan de in het slop geraakte woningmarkt.

De prijzen lagen in het tweede kwartaal van het jaar gemiddeld 2,2 procent lager dan in dezelfde periode in 2010. De prijzen van tussenwoningen daalden met drie procent het sterkst. De prijsdaling van appartementen bleef beperkt tot 1,6 procent.
Momenteel staat een op de twintig woningen te koop. De NVM adviseert verkopers hun woning niet voor een onrealistisch hoge prijs in de markt te zetten en hun verlies te nemen.

Een aanvankelijk te hoge vraagprijs moet vaak worden verlaagd als een huis lang te koop staat. Volgens de branchevereniging leidt een realistischere vraagprijs uiteindelijk tot een hogere opbrengst voor verkopers. Makelaars profiteren hier overigens ook van. Aangezien zij veelal per verkocht huis worden betaald hebben zij baat bij een snelle doorloop.

De NVM is ondanks de slechte kwartaalcijfers optimistisch over de woningverkoop in het komende kwartaal. Dit komt voornamelijk door het kabinetsbesluit om de overdrachtsbelasting voor een jaar te verlagen van zes naar twee procent.

NVM-voorzitter Ger Hukker spreekt van ‘buitengewoon verheugend nieuws’. “Onze leden merken dat consumenten die latent verhuisgeneigd zijn en de prijzen al zagen dalen nu extra geprikkeld worden door deze generieke kostenverlaging van vier procent. Zij zien hun droomhuis ineens dichterbij komen.”