Woede om Brits aftapschandaal blijft groeien

Niet alleen familieleden van terreurslachtoffers en ouders van vermiste kinderen, maar ook verwanten van omgekomen Britse militairen zijn afgeluisterd door zondagskrant News of the World. Dat meldt de krant Daily Telegraph vandaag. Het afluisterschandaal rond NotW blijft in omvang toenemen en leidt tot spanningen in de Britse regeringscoalitie.

De Daily Telegraph schrijft dat de telefoons van familieleden van militairen die omkwamen in Irak en Afghanistan werden afgeluisterd door privédetective Glenn Mulcaire, die werkte voor NotW. Scotland Yard onderzoekt de beschuldiging.

Legerkringen reageerden woedend op het gedrag van NotW, een krant die zich juist laat voorstaan op zijn onvoorwaardelijke steun voor het Britse leger. Het „gechoqueerde” British Royal Legion heeft alle banden met de zondagskrant verbroken.

Gisteren hield het Britse Lagerhuis een spoeddebat over de kwestie, die bij veel Britten tot walging heeft geleid. Premier David Cameron zegde toe een onderzoek in te stellen naar het schandaal, dat eerder deze week aan het licht kwam. Maar over de vorm van dit onderzoek bestaat een fundamenteel verschil van mening tussen de conservatief Cameron en zijn vicepremier Nick Clegg, een liberaal-democraat. Clegg wil, evenals de Labour-oppositie, dat het onderzoek wordt geleid door een rechter, waarbij getuigen onder ede kunnen worden verhoord. Naar verluidt voelt Cameron daar niets voor, hij wil eerst het politieonderzoek afwachten.

Labour en slachtoffers van de afluisterschandalen dringen aan op een „onafhankelijk” onderzoek, aangezien politieagenten mogelijk betrokken zouden zijn. De BBC meldde gisteren dat agenten zijn omgekocht door NotW-journalisten en privédetective Mulcaire, in ruil voor informatie.

Mediamagnaat Rupert Murdoch, eigenaar van het bedrijf News Corp waarvan NotW onderdeel is, bood gisteren zijn excuses aan voor het afluisteren van telefoons en de betaling aan de politie. Hij noemde dat „ongelukkig en onacceptabel”. Zijn bedrijf leidt inmiddels schade: de aandelen van News Corp in New York zijn gisteren met 4 procent gedaald.

Politiek keert zich tegen Murdoch: pagina 9