VS: pas op voor buikbommen

De Amerikaanse regering waarschuwt landen en luchtvaartmaatschappijen voor het gevaar van zelfmoordterroristen met geïmplanteerde explosieven. Maar het Witte Huis voegde er gisteren in één adem aan toe dat er geen enkel direct gevaar bestaat.

Waarop de waarschuwing is gebaseerd wilde niemand zeggen. Het Al-Qaeda-filiaal in Jemen heeft eerder zelfmoordterroristen op pad gestuurd met bommen in hun onderbroek, maar in zijn terreurglossy op internet geeft de groep geen aanwijzing dat ze verder wil op dit pad.

In een memo waarschuwen de FBI en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid voor ‘body packing’, – „een criminele tactiek met mogelijke terroristische toepassingen”. Als voorbeeld noemen ze een geval in 2005 waarbij Colombianen drugs bij koeriers zouden hebben geïmplanteerd. In het memo worden ook tips gegeven voor het herkennen van ingebrachte smokkelwaar of explosieven: let op een opgezwollen maag en andere ongebruikelijke uitstulpingen of fysieke pijn bij fouillering. Volgens de Los Angeles Times kan de waarschuwing leiden tot extra veiligheidsmaatregelen op vliegvelden. De scanners die nu worden gebruikt kunnen onder de huid ingebrachte bommen niet ontdekken.

Maar de Amerikaanse explosievenexpert Jimmie Oxley zegt dat het moeilijk is zoiets met het door de organiserende partij beoogde succes af te ronden. Ze zei dat er niet zoveel plaatsen in het lichaam zijn om een bom te verbergen. Ook zou de drager eerst voldoende van de operatie moeten bijkomen om te kunnen reizen en de bom te laten exploderen.

Het Amerikaanse veiligheidsblog DangerRoom maakt zich vrolijk om de waarschuwing – met een verwijzing naar de Batman-film The Dark Knight Returns (2008), waarin al iemand voorkomt met een bom die (onvrijwillig) in zijn buik is ingebracht.

Fragment uit de film The Dark Knight Returns via nrc.nl