VS: moord journalist gesanctioneerd door Islamabad

Caption: A Pakistani journalist protests against a killing of a Pakistani journalist Syed Saleem Shahzad, in Hyderabad, Pakistan on Wednesday, June 1, 2011. Hundreds are mourning a Pakistani journalist slain this week after he reported being threatened by intelligence agents. Syed Saleem Shahzad wrote about terrorism and security for the Asia Times Online and other publications. Police said the 40-year-old's body bore signs of torture when it was found Tuesday after he had been missing for two days. (AP Photo/Pervez Masih Op 1 juni protesteerden Pakistaanse journalisten na de dood van Syed Salaam Shahzad in Hyderabad. Foto AP / Pervez Masih

De Pakistaanse journalist Syed Saleem Shahzad is vorige maand met goedkeuring van de Pakistaanse regering vermoord.

Dat heeft Amerika’s hoogste militair, admiraal Mike Mullen vanavond gezegd, meldt persbureau AP. Of de Pakistaanse veiligheidsdienst Inter-Services Intelligence (ISI) daar bij betrokken was kon Mullen niet zeggen. Volgens de admiraal is de dood van Shahzad en een aanval op een andere journalist geen teken van vooruitgang in de relatie met Islamabad. Mullen werkte vier jaar met Pakistaanse regeringsfunctionarissen en moedigt hen aan agressiever op te treden tegen militanten die huishouden aan de Afghaanse grens.

De ISI wordt ervan verdacht Shahzad te hebben vermoord, maar dat wordt door de veiligheidsdienst stelling ontkend. Zijn dood kwam een paar weken nadat een andere journalist in elkaar was geslagen door mannen die politie-uniformen droegen.

Mullen is de eerste hoge Amerikaanse functionaris die publiekelijk de verantwoordelijkheid van de moord op Shahzad bij Pakistan legt. Hij erkent ook dat de relatie tussen de twee landen verslechtert. Volgens de admiraal evalueren de Verenigde Staten op dit moment nog steeds de banden met Islamabad, nadat spanningen ontstonden na de Amerikaanse operatie op Pakistaans grondgebied om Al-Qaeda topman Osama bin Laden uit te schakelen. Volgens Mullen is het onzeker of de relatie tussen Washington en Islamabad op korte termijn zal verbeteren.