VN: afgelopen jaar meer dan 2.300 slachtoffers bij geweld Zuid-Soedan

Het afgelopen jaar zijn bij geweld in Zuid-Soedan meer dan 2.300 mensen omgekomen, melden de Verenigde Naties. De VN brengen de onveiligheid in het gebied aan de orde, aan de vooravond van de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan.

Persbureau Reuters meldt dat het nieuwe land het risico loopt een failed state, een mislukte staat te worden als het de nieuwe regering niet lukt binnenlandse opstanden en oude conflicten tussen stammen onder controle te krijgen.

In de laatste weken van juni zijn volgens Lise Grande, de hoogste VN-mensenrechtenfunctionaris in Zuid-Soedan, meer dan 500 mensen omgekomen, nadat in het midden van die maand al 1800 doden werden opgetekend. Veel van de slachtoffers vielen in de strijd om vee in Pibor, in de olierijke provincie Jonglei.

Etnische groepen bevechten elkaar al eeuwen om vee in het gebied. De afgelopen decennia is het dodental bij deze gevechten sterk opgelopen, nadat de regio door jaren van burgeroorlog is overspoeld door lichte wapens.

De Zuid-Soedanese machthebbers beschuldigen het noorden ervan rivaliserende stammen te bewapenen en het gebied te ondermijnen door opstanden uit te lokken. Zo zou het noorden de olie in het zuiden onder controle willen houden.

Vriendelijke woorden Bashir

De president van het noorden, Omar al-Bashir, heeft ondertussen vriendelijke woorden geuit aan het afscheidende zuiden. Hij zegt naar de nieuwe zuiderbuur af te reizen zodra het land onafhankelijk is.

“Ik zal over twee dagen naar Juba (de zuidelijke hoofdstad, red.) reizen om hen met de nieuwe staat te feliciteren. Ik wens ze veiligheid en stabiliteit.” - Bashir