Vlaamse partij N-VA wijst ‘ultieme’ nota van formateur Di Rupo af

Belgium's Flemish nationalist party N-VA leaders Danny Pieters (L-R), Ben Weyts, Bart De Wever, Liesbeth Homans and Jan Jambon brief the media after a party meeting in Brussels July 7, 2011. Belgian political parties are to decide whether to accept French-speaking Socialist Elio Di Rupo's note as a basis to restart stalled coalition talks. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: POLITICS) Partijtop van de N-VA, met van links naar rechts Danny Pieters, Ben Weyts, Bart De Wever, Liesbeth Homans en Jan Jambon. Foto Reuters/Yves Herman

De leider van de Vlaams-nationalistische partij N-VA Bart De Wever heeft de nota van kabinetsformateur Elio di Rupo, die geldt als een ultieme poging tot vorming van een regering in België, afgewezen. Dat zei hij zojuist op een persconferentie.

Di Rupo benadrukte maandag zelf dat deelname van de N-VA, de grootste partij in Vlaanderen, essentieel is. België zit al 389 dagen zonder regering.


De Wever sprak van de “zoveelste bric-à-brac-hervormingen”. “Geen enkel engagement om bestuur Brussel doeltreffender te maken”, terwijl er wel “extra bevoegdheden” voor de hoofdstad geaccepteerd moeten worden. Di Rupo stuurt volgens De Wever aan op een “tsunami aan belastingverhoging” die het “tegenovergestelde doen” van wat ratingbureau’s aanraden, namelijk “bezuinigen aan de uitgavenzijde.” De nota “mist stimuli” voor werklozen om aan het werk te gaan, aldus De Wever. “Moeilijke hervormingen worden doorgeschoven naar de sociale partners.”

Met de weigering van de N-VA om aan de onderhandelingstafel plaats te nemen is het onwaarschijnlijk dat er verder gepraat wordt. Dan rest de keuze of er verkiezingen uitgeschreven worden of dat het kabinet-Leterme [regering van lopende zaken] extra bevoegdheden krijgt. Onder Di Rupo’s leiding moest duidelijk worden hoe ver de Franstalige partijen precies tegemoet willen komen aan de eisen van de Vlamingen over een andere inrichting van België, met meer eigen bevoegdheden voor de deelstaten.