Vijftien filialen Hypodomus gaan failliet

De verlaging van de overdrachtsbelasting komt te laat voor de grote makelaarsketen Hypodomus. Vijftien van de 23 filialen van Hypodomus zijn failliet verklaard of gaan binnenkort failliet, bevestigt commercieel directeur Kees van de Kerk. De onderneming wil deze filialen een doorstart laten maken als franchiseondernemingen.

Het betreft de resterende vijftien ondernemingen van Hypdomus zelf die gevestigd zijn in de steden Amsterdam (twee filialen), Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Heerlen, Leiden, Maastricht, Nijkerk, Rotterdam, Tilburg, Zevenaar en Zoetermeer.

Geen financiële problemen zijn er bij de acht vestigingen in Noord-Nederland die tussen december en februari al als franchiseondernemingen zijn doorgegaan, zegt Van de Kerk. Dit zijn de filialen in Groningen, Assen, Leeuwarden, Heerenveen, Steenwijk, Zwolle, Nijmegen en Bergen op Zoom.

De problemen zijn ontstaan na de overname van de makelaarskantoren van Meeùs in 2009, vertelt de commercieel directeur. „Bij deze overname hebben we ook de kostenstructuur van Meeùs en het gebrek aan ondernemerschap – om het zo maar te noemen – meegenomen.” Het gaat om loonkosten, de hoeveelheid werknemers en zaken als leaseauto’s, zegt Van de Kerk.

Hoeveel de schuldenlast bedraagt wil de commercieel directeur niet zeggen. „We spelen wel open kaart met onze schuldeisers. De afzonderlijke bv’s kun je niet zomaar opheffen. We laten de filialen gecontroleerd failliet gaan.”

Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. „Het is te vroeg om daar iets over te zeggen, maar nieuwe ondernemers zullen de tering naar de nering moeten zetten. In 2009 hebben we ook al behoorlijk gesaneerd in de organisatie.” Destijds zijn circa vijftig werknemers ontslagen, zegt hij. In totaal werken er ongeveer tachtig werknemers in alle filialen van Hypodomus. De makelaarsketen heeft circa 2.800 woningen in haar bestand.

Van de Kerk: „De woningmarkt is zoals bekend zeer zwak. We wachten allemaal op de Heilige Graal, een integrale oplossing. Maar met dit kabinet kunnen we daar nog heel lang op wachten, vrees ik. Als makelaar moet je een bepaalde schaalgrootte hebben om nu te overleven. Je moet ook genoeg ondernemerschap in huis hebben. Die drive krijg je niet bij een eigen organisatie in loondienst.”