Vier keer ruimteprimeur

sultan salman bin abdul aziz al saud
sultan salman bin abdul aziz al saud

Wie: Sultan bin Salman bin Abdul-Aziz Al Saud

Waarom: eerste prins in de ruimte

Wanneer: 17 juni 1985, missie STS-51-G, Discovery

De meeste astronauten zijn piloten met een ingenieursdiploma. Of ze deden een andere studie die in de ruimte nuttig is, zoals medicijnen of biologie. Maar Sultan bin Salman bin Abdul-Aziz Al Saud (1956), een gevechtspiloot uit Saoedi-Arabië, studeerde politicologie. Hij werd de eerste Saoedische astronaut.

Tijdens zijn ruimtereis in 1985 zorgde Sultan bin Salman bin Abdul-Aziz Al Saud bovendien voor drie andere primeurs. Hij was de eerste moslim in de ruimte, de jongste passagier van een ruimteveer én de eerste ruimtereiziger van koninklijk bloed – een volle neef van de Saoedische koning Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud.

Tijdens missie STS-51-G bracht Sultan bin Salman bin Abdul-Aziz Al Saud de communicatiesatelliet ARABsat naar de ruimte, die lange tijd de grootste communicatiesatelliet van de Arabische wereld was.

Tegenwoordig is hij voorzitter van de Saoedische commissie voor toerisme en erfgoed.