Verschuift het accent bij de New York Times van nieuws naar opinies?

De ombudsman van de New York Times is er niet gerust op. De krant heeft de vertrouwde bijlage Week in Review, met korte analyses van de belangrijkste ontwikkelingen van de week, geschrapt. In plaats daarvan komt een nieuwe bijlage met de titel Sunday Review, onder verantwoordelijkheid van de Opinieredactie (de link leidt ook naar Opinie). Opinie-artikelen en columns komen hierin centraal te staan, aangevuld door nieuwsanalyses.

Deze verandering, schrijft ombudsman Arthur Brisbane in een kort artikel,

…marks a decided turn toward more opinion journalism. [...] With their work mixed for the first time, the editorial and news departments must now work together every week. It’s a major change in a culture that has taken pains to keep the two immaculately separate.

Brisbane constateert dat meningen steeds belangrijker worden als een manier voor kranten om zich te onderscheiden. Hij constateert dat dit  najaar de Opiniesectie van de krant op de website verder zal worden uitgebreid, en citeert Joshua Benton, de directeur van het Nieman Journalism Lab in Harvard:

“A series of straight news stories about a complicated subject may do a great job at providing facts, but it might not do a great job of making sense of those facts,” he added. “A well-framed opinion or analysis piece can do that.”

Brisbane citeert met instemming reacties van lezers die een duidelijker label willen om aan te geven wat nieuws is en wat opinie. Maar impliciet lijkt hij zich af te vragen of die scheiding voor veel lezers nog wel zo belangrijk is. In een rapport van een andere ombudsman uit 2001 wordt dit nog als een van de belangrijkste eisen van lezers opgevoerd. Maar is dat, in de praktijk van het lezen en de besluitvorming over wat te lezen, nog steeds zo? Het zou interessant zijn om te zien of hier de afgelopen jaren verandering in is gekomen.

En Brisbane doet het niet, maar je zou de uitspraak van Benton natuurlijk ook kunnen omdraaien: wat voor zin heeft het  als krantenlezer en burger naar een mening te luisteren die niet gebaseerd is op kennis van zaken?