Skype en Facebook zijn nu ook vrienden

Facebook en Microsoft trekken samen op tegen Google en de telecomsector. Nu met de inzet van Skype als wapen in de concurrentie.

Dat is toevallig. Een week nadat concurrent Google het sociaal netwerk Google+ met onder meer videochat introduceerde, kondigt Facebook ook iets nieuws aan: videochat van Skype, vrienden bellen met één muisklik.

Het is misschien niet zo’n ‘awesome’ verrassing als Facebook-baas Mark Zuckerberg had beloofd maar de integratie van Skype is wel een bevestiging van de strategische vriendschap tussen Facebook en Microsoft. Microsoft wil Skype immers kopen voor 8,5 miljard dollar – een overname die nog goedgekeurd moet worden. „We waren dit al van plan voordat het bod op Skype kwam, maar het past goed bij onze stabiele relatie met Microsoft”, aldus Zuckerberg.

Het sociale netwerk werkt al nauw samen met Microsoft op het gebied van advertenties en zoekmachine Bing. Daarnaast heeft Microsoft een klein belang in Facebook van 1,6 procent. Dat kostte Microsoft in 2007 240 miljoen dollar en zou nu naar schatting 1,3 miljard dollar waard zijn. Maar een hechte band met Facebook is veel meer waard. Microsoft zit op de eerste rang nu Facebook uitgroeit tot een alternatieve sociale infrastructuur bovenop het gewone web. 750 miljoen internetters (de nieuwste stand) die niet of nauwelijks met diensten van Microsofts aartsconcurrent Google in aanraking komen: dat is het online paradijs van Microsoft-baas Steve Ballmer.

Skype, aan de andere kant, vergroot Microsofts kansen op de smartphone-markt. Daar is het aandeel van Windows Phone 7 nog klein in verhouding tot Google Android en Apple iOS. Maar gratis bellen met goed geïntegreerde Skypesoftware kan nieuwe klanten trekken.

De Skype-toevoeging in Facebook werkt nog niet op een telefoon, alleen op een computer met webbrowser. Dit ongetwijfeld tot opluchting van de telecomindustrie. Mobiele netwerken zien hun omzet al dalen nu veel smartphonegebruikers berichten uitwisselen via sociale netwerken. Als ook (video-)telefonie zo simpel wordt, is het hek van de dam.

Maar de opluchting zal van korte duur zijn: Facebook werkt wel degelijk aan een mobiele toepassing van Skype. En later worden extra functies toegevoegd als rechtstreeks bellen naar gewone telefoonnummers.

Facebook-oprichter Zuckerberg voorspelt na Skype nog een meer sociale ‘apps’. Een mogelijke uitbreiding voor Facebook is muziekdienst Spotify, die toegang biedt tot miljoenen online liedjes en net contracten heeft gesloten met Amerikaanse platenmaatschappijen. Een combinatie van Facebook en Spotify zou een serieuze bedreiging zijn voor onlangs geïntroduceerde muziekdiensten van Apple, Google en Amazon.

Een andere ‘social app’ met potentie is Netflix, de streaming video-variant op Spotify. Samen onbeperkt tv-series en films kijken voor een tientje per maand, daar zijn 750 miljoen Facebook-vrienden wel voor te porren. En hoe meer tijd al die mensen op de servers van Facebook doorbrengen, hoe meer advertenties Zuckerberg ze kan voorschotelen.