Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Saleh spreekt plotseling: acht operaties gehad, bereid tot dialoog

Een screenshot van de videoboodschap van Ali Abdullah Saleh die vanavond uitgezonden werd.
Een screenshot van de videoboodschap van Ali Abdullah Saleh die vanavond uitgezonden werd. Foto AFP / Jemenitische staatstelevisie

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh onderging meer dan acht operaties en heeft nog altijd ernstige brandwonden. Hij zei dat in een vanavond uitgezonden boodschap vanuit Saudi-Arabië, waar hij na de aanslag op zijn paleis naartoe reisde.

Veel nieuws zei Saleh niet in de eerder opgenomen videoboodschap die op de Jemenitische staatstelevisie werd uitgezonden. Het feit dat hij plotseling van zich liet horen, was daarom het grootste nieuws. Hij zei dat hij bereid was de macht te delen, zolang dat “binnen de grondwet gebeurt”. Die bereidheid toonde hij echter al vaker, vooralsnog zonder resultaat.

Zonder bepaalde groepen of partijen bij naam te noemen riep de president op tot een dialoog. Volgens hem is dat de enige manier om een eind te maken aan de crisis in Jemen. “Waar zijn alle consciëntieuze mensen? Waar zijn alle eerlijke mensen? Waar zijn de gelovigen en de mannen die Allah vrezen? Waarom nemen ze geen deel aan de dialoog?”, zei Saleh. “Ze zouden de dialoog aan moeten gaan zodat we oplossingen kunnen vinden.”

Begin juni vond er een aanval plaats op het presidentieel paleis van Saleh. De eerste verklaringen waren dat hij daarbij lichtgewond raakte, maar snel daarna kwam naar buiten dat hij er ernstig aan toe was. Hij vertrok naar Saudi-Arabië om daar behandeld te worden.

Er wordt al weken gespeculeerd over zijn toestand en hij liet zich sinds de aanval niet publiek zien. Op de video die vanavond werd uitgezonden was te zien dat zijn handen en armen nog in het verband zaten. Ook in zijn gezicht heeft hij brandwonden.

Over een eventuele terugkeer naar Jemen zei Saleh niets.