Rwandees Joseph M. krijgt levenslang om genocide

De Rwandese asielzoeker Joseph M. is vandaag door het hof in Den Haag in hoger beroep veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Het hof acht bewezen dat de 43-jarige M. zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden, gepleegd tijdens de genocide in Rwanda in 1994.

In 2006 werd de toen 38-jarige Rwandees Joseph M., die in sinds 1998 in Nederland verblijft aangehouden op verdenking van genocide, oorlogsmisdrijven en foltering. In 2009 werd hij veroordeeld voor foltering tot 20 jaar celstraf.

Het bewijs dat Joseph M. zich schuldig heeft gemaakt aan genocide lag er, maar het lukte Justitie niet de verdachte te laten veroordelen voor genocide. Het hof acht bewezen dat M. voorop heeft gelopen bij een grootscheepse aanval van Hutu’s op een complex van zevendedagsadventisten, waar grote aantallen Tutsi’s toevlucht hadden gezocht, onder wie vrouwen en kinderen. Daarbij zijn ten minste enkele honderden van hen ‘vrijwel letterlijk afgeslacht’.

Het gaat om feiten die tot de ernstigste misdrijven moeten worden gerekend die sinds de Tweede Wereldoorlog door een Nederlandse strafrechter zijn berecht, stelt het hof. Er moet van de straf een ‘niet mis te verstaan en ook internationaal gehoord signaal van afschrikking’ uitgaan. Bij de strafbepaling heeft het hof ook meegewogen dat M. bewust heeft meegewerkt aan de genocide.

Tijdens de volkerenmoord in Rwanda werden in ongeveer drie maanden tijd naar schatting een miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s vermoord door milities. Joseph M. is de broer van Obed R., die eerder door het Rwanda-tribunaal is veroordeeld tot een 25 jaar cel voor volkerenmoord.