Resultaten onderzoek schietpartij Alphen maandag gepresenteerd

Bloemen voor een modewinkel in het winkelcentrum, waarvan de eigenares omkwam. Foto NRC / Maarten Hartman

Het onderzoek naar de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn is klaar. De resultaten worden maandag gepresenteerd. De politie onderzocht vooral de toedracht van de schietpartij, de rijksrecherche onderzocht de wapenvergunningen van de dader.

Onder leiding van twee officieren van justitie onderzocht het Team Grootschalige Opsporing de gebeurtenissen op zaterdag 9 april. Tristan van der V. schoot toen zes mensen dood en verwondde zestien mensen voor hij zelfmoord pleegde. Het strafrechtelijke onderzoek moet ook inzicht geven in het leven en de psyche van de dader.

Het onderzoek naar de wapenvergunningen van Van der V. werd om redenen van zorgvuldigheid en objectiviteit uitgevoerd door de rijksrecherche. De dader had een vergunning voor alle drie de wapens die hij bij de schietpartij gebruikte.

Anderhalve week na de schietpartij onthulde de Volkskrant dat de politieafdeling die de vergunning verstrekte met integriteitsproblemen kampte toen Van der V. zijn wapenvergunning kreeg.

De onderzoeksresultaten worden maandag om 10.00 uur gepresenteerd in het stadhuis van Alphen aan den Rijn. Daarbij zijn de hoofdofficier van justitie, de korpschef van de politie Hollands Midden en de burgemeester aanwezig.